mszp.hu | Belföld
2020. október 28. 19:17

Az MSZP javaslata lehetőséget ad a Parlamentnek az egyetemi autonómia helyreállítására

Az MSZP javaslata lehetőséget ad a Parlamentnek az egyetemi autonómia helyreállítására
Nincs tovább hova feszíteni a húrt, viszont megvan a lehetősége a kormánynak, hogy nagyobb arcvesztés nélkül visszavonuljon és biztosítsa az egyetemi autonómia alapvető elveinek helyreállítását.

A Parlament lehet az SZFE-botrány megoldásának a kulcsa – hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedden, az ATV Egyenes beszéd című esti műsorában.

„Az SZFE kapcsán hétfőn felszólítottam a kormányt, hogy azt a cinikus hazudozást, hogy a kormánynak ehhez semmi köze, fejezzék be, hiszen az egész úgy kezdődött, hogy nyáron egy törvényjavaslattal megalapozták az egyetem szétverését” – emlékeztetett Harangozó Tamás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese rámutatott, hiába erősködik Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter, hogy ez nem kormányügy, a kuratórium tagjait is a kormány nevezte ki. „Többek között a Slovnaft vezérigazgatóját, hiszen gondolom feltétlenül szükség van egy külföldi olajcég elnökére egy magyar színház- és filmművészeti egyetem kuratóriumában. És ugyanez a brigád nevezte ki a gépesített lövészezredes urat kancellárnak is”.

„Ez az ügy számomra könyvégetéssel ér fel, hiszen a hatalom nekiáll kulturális és egyetemes emberi értékeket elpusztítani, mert ez zajlik! Ez arról szól, hogy azokat az értékeket, amik eddig ott előálltak az autonómia alapján, azt tönkreteszem. Ez nem hasonlítható a többi átalakításhoz, ez politikai hajtóvadászat” – világított rá Harangozó.

A szocialista képviselő szerint azonban minden egyes lépés, amit a kormány az egyetemekkel szemben tesz, egyben koporsószeg a fideszeseknek is. „Október 23-án a résztvevők döntő többsége fiatal volt, és ha a kormánynak egy csöpp esze van, akkor a fiatalokkal szembe nem megy. Senki nem nézi jó szemmel, ha a fiatalok jövőjét teszik tönkre, így hát lehet remény arra, hogy a kormány részéről ebben az ügyben is visszakoznak majd” – tette hozzá.

Elmondta, mivel az egész eseménysor a Magyar Országgyűlés egy törvényével kezdődött, törvényjavaslatot nyújtottak be arra, hogy a szóban forgó 2020/72-es törvényt töröljék el, ami a Parlament dolga. „Az állami fenntartású egyetemek reformját valóban véghez kell vinni, ezért a mi megoldási javaslatunk az, hogy menjünk vissza a startvonalra, és ha bármilyen változtatást akarunk, akkor azt tisztességgel, ahogy egy parlamenti demokráciában kell, az érintettek bevonásával csináljuk meg.

Mi ezt benyújtottuk, és vagy a fideszesek szavazzák meg ebben a ciklusban, vagy a következő Parlament a Fidesz nélkül fogja ezt elfogadni; ez a javaslat bent van a Parlament előtt, ott is fog maradni, és nagyon bízunk benne, hogy vagy így, vagy úgy, de végül mindenképpen el lesz fogadva” – jelentette be az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok