Belföld | sajtóanyag nyugdíj
2013. szeptember 28. 10:05

Az MSZP javaslatai az idős emberek biztonságáért

Az elmúlt napokban sajátos szópárbaj alakult ki a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban az MSZP és a kormánypárt szóvivői között, amelyekben tények, politikusi nyilatkozatok és pártprogramok elemei keveredtek.

A vita előzményeként elterjedt az interneten és a napi sajtóban Korózs Lajos szociológus tanulmánya a nyugdíjak és ellátottak helyzetéről, amely a KSH adatain alapult. Ezek az adatok lehangoló tényeket rögzítenek, többek között:

  • 2012-höz képest 2 %-kal nőtt a nyugdíjasok száma, ebből a 40 éves szolgálati időt betöltött nőké 43 %-kal; miközben az összes ellátottak száma 2 %-kal csökkent főként a megváltozott munkaképességűek ellátásának csökkenése miatt.
  • A 65 éves korban várható élettartam az EU átlaga szerint még 22 év, miközben a magyar átlag csak 13 év, s mögöttünk a statisztikában csak Románia, Bulgária, Lettország és Litvánia szerepel.
  • A 65 éves korban még várható egészséges évek száma az EU átlaga szerint közel kilenc év, miközben nálunk csak 6, s ugyancsak négy kelet-európai ország van mögöttünk.
  • A nyugdíjak vásárlóereje az EU átlagnak csak fele, s mindössze a három északi ország (Észtország, Litvánia, Lettország), továbbá Románia és Bulgária statisztikája rosszabb.

Korózs Lajos egy hete szakpolitikusként is nyilatkozott, amelyben megemlítette, hogy miközben a nyugdíjak csak az inflációt követték, a nyugdíjasok speciális fogyasztói kosara 20 %-kal nőtt; idén már nem lesz nyugdíjemelés; s újra emlékeztetett a mintegy háromezer milliárdos magánnyugdíjpénztár vagyonának elvonására. Ismertette mindezek mellett az MSZP programjának nyugdíjasokra vonatkozó 12 pontját, amelynek legfontosabb elemei: a nyugdíjak értékállóságának garantálása; infláció feletti nyugdíjprémium; a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségének visszaállítása; szociális temetés helyett kegyeleti járandóság a rászorultaknak; a méltányossági nyugdíjra jutó állami források növelése és mindenekelőtt a nyugdíjjogosultság visszaadása mindazoknak, akik ezt a jogot korábban már megszerezték.

Pallás György
városi választmányi elnök