mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. július 14. 07:31

Az MSZP javaslatával minden nyugdíjas jobban jár!

Az MSZP javaslatával minden nyugdíjas jobban jár!
Az MSZP nyugdíjemelési javaslatával minden nyugdíjas jobban jár, mint a jelenlegi rendszerben, és végre elindulhat az alacsonyabb nyugdíjak felzárkóztatása is – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, a párt honlapján található, kedden bemutatott Nyugdíjkalkulátorról beszélve.

„Számításaink szerint mindenki jobban járna, mint a (...) jelenlegi, fideszes számítási módozattal” - mondta. A nyugdíjkalkulátor kiszámolja azt is, hogy a Fidesz által most fenntartott rendszerben mennyivel emelkedne jövőre az ember nyugdíja, de azt is, hogy az MSZP javaslatával mennyit emelkedne. „Ebből mindenki láthatja, hogy a nyugdíjasok közül mindenki jobban jár” – erősítette meg.


A szocialista javaslat szerint mindenki megkapná a pénzromlásnak megfelelő nyugdíjemelést, de számításba vennék a munkabérek emelkedését is, „amit jövő évre a kormányzat 7,7 százalékra taksál”.
A kettő közötti különbséget minden nyugdíjas azonos összegben kapná meg. Javaslatuk része, hogy a minimálnyugdíjat fel kell emelni 70 ezer forintra, és az általuk adómentesnek javasolt minimálbér felét kapják meg nyugdíjminimumként a nyugdíjasok.
„Azt szeretnénk elérni, hogy senki ne kapjon kevesebbet, mint a megélhetési minimum” – hangsúlyozta Tóth, hozzátéve: ehhez a szociális ellátórendszert is igénybe vennék.


Mint mondta, a keddi Nagymamák napja apropóján is megerősítették javaslatukat, amit „nagyon nagy örömükre” Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltjük is zászlajára tűzött, sőt, a szövetséges demokrata ellenzéki pártok Közös Alap elnevezésű programjába is bekerült.
„Nagyon-nagyon szeretnénk, hogy (...) a kormányváltás után az első lépések arról szóljanak, hogy hogyan lehet azoknak segíteni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, legyen szó munkavállalóról, dolgozó emberekről, (...) családokról, vagy (...) a nyugdíjasokról” - mondta.
„Azoknak kell segíteni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, ezért mondjuk azt, hogy legyen adómentes a minimálbér, és ezért mondjuk azt, hogy az alacsony nyugdíjakat fel kell zárkóztatni” – tette hozzá.


Kérdésre elmondta: a szocialisták által javasolt nyugdíjszámítási mód volt törvényben 2010-ig, azaz a nyugdíjemeléseknél nemcsak az inflációt, hanem a munkabérek emelkedését is figyelembe vette a jogszabály.
Mint mondta, az MSZP régóta szorgalmazza ezt a számítási módot, annál is inkább, mert az infláció az elmúlt években 3% vagy az alatti volt, miközben a munkabérek évente 10% fölött emelkedtek.


Ez „óriási nagy szakadékot okozott, és sajnos nem csak a munkavállalók és a nyugdíjasok között, hanem a nyugdíjasokon belül is”. A százalékos inflációs emelés oda vezetett, hogy a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok száma megháromszorozódott – hívta fel a figyelmet.
Úgy folytatta: ma 450 ezer nyugdíjas kap kevesebb nyugellátást, mint a 100 ezer forintos megélhetési minimum.


Azt is elmondta: vannak, akik a 14. éve változatlan 28 500 forintos minimumellátásban részesülnek, de nagyon sokan kapnak, a KSH szerint is, 60-70 ezer forintos nyugellátást, „ezeket a nyugdíjakat kell felzárkóztatni”.
„Az tény és való, hogy a mi javaslatunk szerint (...) a 100 ezer forint, vagy akár az átlagnyugdíj alattiaknak arányosan jobban növekedne a nyugdíjuk” – erősítette meg.


Kérdezték a társelnököt az MSZP támogatottságáról; erre azt mondta, a trendeket is figyelembe véve az elmúlt hónapokban pártja másfél százalékot tudott erősödni, meglátásuk szerint előválasztási programjuknak, melynek a nyugdíjjavaslat is része, „van hatása a választók között”.

Kapcsolódó párttagok