mszp.hu | Belföld | alkotmánybíró-jelölés közlemény
2014. szeptember 21. 10:37

Az MSZP képviselői nem hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Az Igazságügyi bizottság alkotmánybírákat meghallgató ülésén az MSZP képviselői ugyanazért nem vesznek részt, amiért a jelölőbizottság munkájában sem. Mindazonáltal a jelöltekkel kapcsolatos véleményünk a következő:

Czine Ágnest felkészült, komoly bírónak tartjuk, aki eddigi pályafutása alapján alkalmas arra a tisztségre, amire jelölték. Tisztelettel az kérjük tőle, hogy továbbra is szilárdan ragaszkodjon szakmaiságához és pártatlanságához, ami az új munkahelyén nem lesz egyszerű feladat. Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, tartunk attól, hogy Czine Ágnes bírónő megválasztása kapcsán a Fidesznek nem az a fontos, milyen pozíciót tölt majd be, hanem az, hogy ezzel egyidejűleg milyen poszt üresedik majd meg. Távozásával ugyanis új vezetőt kell kinevezni a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának élére. Az e kollégiumban dogozó bírák hozzák a legtöbb jogerős ítéletet szinte az összes politikai érintettségű büntetőügyben.

Sulyok Tamásról életrajza alapján tudható, hogy közvetlen munkakapcsolatban állt Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A tanszékén oktat, és vele közösen publikál. Bízunk benne, hogy mindez nem akadályozza majd meg abban, hogy legtöbb, a második Orbán-kormány hivatali ideje alatt beiktatott bírótársától eltérően a szakmai meggyőződése alapján döntsön, és hogy a szakmai becsülete felülkerekedjen a lojalitásán. Bízunk abban, hogy nem az igazságügyi miniszter informális kapcsolattartójaként, hanem a törvényben előírt módon végzi majd munkáját

Varga Zs. András az MSZP számára elfogadhatatlan. Polt Péter legfőbb ügyész általános helyetteseként közvetlen felelősséggel tartozik azért, hogy az ügyészség a Fidesz politikai érdekeinek szolgálatában jól átgondolt és időzített koncepciós eljárásokat folytatott és folytat ma is a kormány politikai ellenfeleivel szemben. Varga Zs. András Polt bizalmasaként mindig vele tartott, az Ombudsmani Hivataltól a Legfőbb Ügyészségig. E szemléletet és erkölcsi hozzáállást viszi tovább az Alkotmánybíróságra is.

Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke
az Igazságügyi bizottság tagja

Teleki László,
az Igazságügyi bizottság tagja