MTI/nol.hu
2012. szeptember 24. 22:05

Az MSZP keresi az együttműködést, de készülnie kell arra is, hogy egyedül nyerjen

Az MSZP keresi az együttműködés lehetőségét a demokratikus pártokkal és civil szervezetekkel, de készülnie kell arra is, hogy ha nem lesz ilyen együttműködés, akkor egyedül győzze le a Fideszt - mondta Mesterházy Attila a Szabad Európa Társaság hétfői rendezvényén, Budapesten.

A szocialista párt elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: a demokratikus ellenzékhez tartozók nem elégedhetnek meg a Fidesz leváltására képes választási koalíció, hanem programalapú egyezséget kell kialakítaniuk, amely stabil kormányzásra ad lehetőséget.

Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP erre törekszik, mert egyértelmű, hogy akkor van nagyobb esély a győzelemre, ha a demokratikus oldal összefog. Azonban - folytatta - az LMP-ben olyan határozat van érvényben, amely kizárja a választási együttműködést a parlamenti pártokkal.

Ezért az MSZP-t fel kell készíteni arra, hogy akár egyedül is győzzön a 2014-es választáson - mondta a pártelnök, megjegyezve, hogy lát erre lehetőséget.

Arra a kérdésre, a szocialisták tesznek-e azért, hogy elfogadtassák magukat az LMP-vel, azt válaszolta: odafigyelnek az ökopártból érkező, döntően a 2010 előtti kormányzást érő kritikákra. Példaként hozta fel, hogy elnökké választása óta az MSZP megváltoztatta energiapolitikáját.

Beszélt arról is, hogy az ellenzéki együttműködést nem lehet automatikusnak venni, ahhoz a szavazótáborok "összeszoktatása" is szükséges. Az MSZP azonban nemcsak az LMP-vel, a Szolidaritás mozgalommal vagy a Millával keresi az együttműködést, hanem helyi civil szervezetekkel, szakszervezetekkel is.

Arra a kérdésre, hogy a demokratikus pártok közé sorolja-e a Fideszt, Mesterházy Attila nemmel válaszolt. Szerinte lényegtelen, hogy a kormánypárt vezetői közül van-e, akit demokratikus politikusnak tekint, mert a Fidesz döntéseit kizárólag Orbán Viktor hozza, őt pedig nem demokratának, hanem hatalomtechnikusnak, gátlástalan populistának tartja.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy pártja nem üres dossziékkal, semmitmondó ígéretekkel vág majd neki a 2014-es kampánynak, és már hozzá is látott a programalkotáshoz. Ezzel kapcsolatban közölte: javaslataikat a ciklusból hátralévő másfél évben folyamatosan terjesztik be a parlamentnek, részben azért, hogy azok számon kérhetők legyenek.

Kérdésre úgy válaszolt, az MSZP nehéz kérdéseket is szóba hoz a kampányban, és nem ígér majd 14. havi nyugdíjat vagy 400 százalékos egészségügyi béremelést.

Szavai szerint gazdaságpolitikai programjuk elsősorban a növekedés beindításáról szól, és néhány százmilliárdos átcsoportosítást javasol az adórendszerben.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz a kétkulcsos személyijövedelemadó-rendszer visszaállításának szándéka miatt azt fogja mondani, a szocialisták adót akarnak emelni, Mesterházy Attila úgy reagált: a gazdagok adóját valóban fel akarják emelni, az a céljuk, hogy ők nagyobb részt vállaljanak a közteherviselésben.

Az MSZP elnöke szerint a 2014-es választásnak nagyobb tétje lesz, mint 1990 óta bármelyiknek, mert a Fidesz-kormány "szétverte a jogállamot és tönkretette a gazdaságot", ezen a politikán pedig változtatni kell.

Hozzátette: a legfontosabb változtatásokhoz, például egy új alkotmány elfogadásához, kétharmados többség szükséges, amelynek a megszerzésére az új választójogi törvény a korábbinál nagyobb lehetőséget ad.

Kérdésre válaszolva elmondta: lehet, hogy jelenleg csekély az esélye annak, hogy az MSZP egyedül nyerjen, de két éve sokan arra sem adtak esélyt, hogy a szocialista párt megmarad, túléli a 2010-es vereséget. Ma viszont - tette hozzá - már az látszik, hogy az MSZP nélkül nem lesz kormányváltás.

Az MSZP kormányzóképességét kétségbe vonó véleményekre azt válaszolta: a szocialisták tizenkét évet voltak kormányon, Matolcsy Györgynél jobb pénzügyminisztert pedig akkor is találnak, ha elhajítanak egy papírrepülőt, és akit eltalál, azt nevezik ki. Ennél persze magasabbra kell tenni a mércét - hangoztatta.

Mesterházy Attila úgy látja, hogy visszaüthet a Fideszre az előzetes regisztráció bevezetése, az sokakat felbosszant majd, és mozgósító erejű lehet az ellenzéki oldalon.

Az MSZP megújulását firtató kérdésre azt mondta: a pártvezetésben 38 év az átlagéletkor, és nincs köztük olyan, aki a szocialisták első vonalába tartozott volna korábban.

Arra, hogy Bajnai Gordont alkalmas miniszterelnök-jelöltnek tartja-e, azzal felelt: sok, az ország vezetésére alkalmas embert ismer, a korábbi kormányfő is közéjük tartozik, a baloldal listavezetőjének megnevezése azonban nem aktuális, most azért dolgoznak, hogy legyen tétje annak, ki lesz az.

Az Ellenzéki összefogás - mítosz vagy valóság? című beszélgetést Bárdos András újságíró vezette és azt az MSZP frakciójának és elnökségének több tagja is meghallgatta.

A rendező Szabad Európa Társaság 2009-ben jött létre, elnöke Bruck Gábor pszichológus, kommunikációs szakember.