2012. április 04. 15:06

Az MSZP kezdeményezése a földhaszonbérleti szerződések ügyében

Orbán Viktor hétfőn azonnali kérdésekre adott válaszában azt mondta, hogy kezdeményezi a szocialista kormányok alatt kötött földhaszonbérleti szerződések felbontását. Demokratikus országokban polgárjogi szerződéseket bíróságok bonthatnak fel, és nem miniszterelnökök.

Ha ezt komolyan gondolja, akkor célszerű az intézkedést a 2001-es előző kormánya idején a 12 privatizált állami gazdasággal kezdeni. Akkor ugyanis a kormánya 50 éves bérleti szerződéshez segítette többek között Simicska Lajost, noha az akkor hatályos földtörvény maximum 20 évet engedélyezett.

A szocialista kormány szerződéses gyakorlata a nyílt versenyen alapult, és aranykoronánként 1400 forintos átlagos bevételt hozott az államnak. Ezen felül a pályázóknak a bérleti jogért is fizetni kellett, ez hektáronként átlagban 60 ezer forint volt. E szerint a gyakorlat szerint a felcsúti baráti cégnek közel 60 millió forintot kellett volna még bérleti jog megváltásként fizetni.

Ezekből is látszik, hogy a Fidesz a nagyot mondásokkal a lényegről akarja a közvélemény figyelmét elterelni, ezért szükségesnek látjuk az ellenőrző albizottság ismételt összehívását. Ezt a korábbi bizottsági ülés után született erősen vitatható nyertesek köre is indokolja.

Parlamenti képviselőként kezdeményezzük, hogy a földalap tárja elénk az összes dokumentumot, elsősorban Fejér megyéből, amellyel tisztázhatja, hogy szakmai és nem politikai döntések születtek. Ezt zárt ülésen akkor is megtehetik, ha a titokgazda nem oldja fel a pályázatok titkosságát.


Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának elnöke,
országgyűlési képviselő

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő