mszp.hu | Belföld
2024. május 02. 11:19

Az MSZP kiáll a dolgozók mellett, akkor is, ha a kormány mindent megtesz a munkavállalók ellehetetlenítéséért

Az MSZP kiáll a dolgozók mellett, akkor is, ha a kormány mindent megtesz a munkavállalók ellehetetlenítéséért
A majálisról és a dolgozók megbecsüléséről, valamint a kormány munkásokhoz való hozzáállásáról fejtette ki véleményét Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a szerdai Egyenes Beszédben. A szocialista képviselő szerint a kormány két okból nem törődik a munkavállalókkal. Egyrészt, ki akarják szolgálni a külföldi nagyvállalatok érdekeit, másrészt, egyszerűen fel sem fogják a munka világát érintő kérdéseket.

Május elseje inkább a munkások ünnepe, mintsem a munkáé. Komjáthi Imre szerint ennek a napnak a munkások tiszteletéről kellene szólnia, hiszen a mindennapokban fájóan kevés szó esik a munkásokról, a dolgozó emberekről. A kormány egyértelműen nem akar foglalkozni ezekkel az emberekkel, az őket érintő kérdésekkel, erről tanúskodnak az éj leple alatt benyújtott munka törvénykönyv módosítások, a szakszervezetek jogainak leépítése és a dolgozók kiszolgáltatása is. A munkások pedig a legerőteljesebben a keleti nagyvállalatoknak vannak kiszolgáltatva, hiszen a nyugati cégekben már van egy kialakult munkakultúra, az érdekvédelmi szervezetek szerepe pedig megbecsült és elismert. Magyarországon a kormány segédkezik a dolgozókat kizsigerelő cégeknek, leépítették a munkavédelmi szabályokat, lehetetlenné tették a bérharcot.

Manapság a május elsejei ünnep célja, hogy a több, mint száz évvel ezelőtt kiharcolt jogokat megvédjük. A rabszolgatörvényként elhíresült jogszabály is jó példa erre. A szabadidőt ugyanis nem szabad elvenni, ha mégis elveszik, akkor azt meg kell fizetni. Hasonlóan fontos a biztonság és munkavédelem kérdése. A hazánkból elvándorolt dolgozók jó része nem is a bérek miatt, hanem a munkavédelmi szabályok fellazítása miatt ment külföldre dolgozni. Ezt támasztja alá, hogy immár öt éve folyamatosan 20 ezer felett van a munkabalesetek száma, közülük pedig tavaly 62 volt halálos kimenetelű.

Komjáthi Imre szerint a kormánynak szigorítani kellene a munkabiztonság szabályain, azonban mégsem ezt teszik. A munkavédelmi ellenőrök számát 2010 után az addigi 1047-ről 300-ra csökkentették, az ellenőrzések száma is drasztikusan csökkent, tavaly mindössze 8000 történt, miközben egymilliónál is több vállalkozás van Magyarországon. A kormány a munkavédelmi oktatás kötelező jellegét is eltörölte, így elég az oktatási anyagot csupán a dolgozó kezébe adni. Hasonlóan problémás, hogy már a munkaegészségügyi szűrések sem kötelezőek.

Az MSZP számos javaslattal élt már az Országgyűlés előtt is a munkabiztonság erősítése céljából. Ezeket érdekvédelmi szervezetek és szakértők bevonásával készítették elő, a kormánypártok azonban rendre lesöprik az asztalról. Ennek két oka van Komjáthi Imre szerint, az első hogy a kormány a külföldi cégek érdekeit akarja kiszolgálni, ennek érdekében olcsóbbá tette a magyar munkaerőt. Ez a folyamat nem csak a munkabérekben jelenik meg, hanem a munkabiztonság lazításában is, ha nem költenek rá, azt a dolgozók egészsége szenvedi meg. Másik okként azt említette MSZP társelnöke, hogy a kormány egyszerűen nem is érti, miről szólnak a munkavállalói érdekek. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságában sem értik a fideszes képviselők, hogy miként függ össze a dolgozó ember és a nagyvállalat.

Május elsején több szakszervezet együtt vonult át a Városligetben a Napozórétre, ahol az MSZP sátránál kerekasztal-beszélgetések voltak az érdekvédelemről, a bérharcról és a munkavédelemről.

Komjáthi Imre a mindennapok politikájáról elmondta, a kormányt egyszerűen nem érdeklik a szakmai érvek, mintha meg sem hallanák, csak a számukra fontos dolgokkal foglalkoznak.

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12

Kapcsolódó párttagok