MTI/mszp.hu
2012. március 10. 15:07

Az MSZP komplex megoldást sürget a szegénység elleni küzdelemben

Az MSZP szerint komplex megoldást kell kidolgozni a szegénység elleni társadalmi küzdelemben.

Kiss Péter, az MSZP Baloldali Tömörülés Platform elnöke, a platform tanácskozása utáni szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy tapasztalataik szerint egyre több dolgozónak kell feladnia az álmait; hétköznapi gondokkal küzdenek, gyermekeik jövőjéből kell spórolniuk. Mint fogalmazott, a kormány politikája miatt „nem a szegénység, hanem a szegények ellen zajlik háború”, kirekesztik őket jogi, érdekeltségi eszközökkel és a társadalmi rendszer átalakításával.Ennek részeként a legszembeötlőbbnek a minimálbér alakulását nevezte a szocialista politikus, aki kijelentette, hogy miközben a kormány kétszer is növelte a minimálbér bruttó mértékét, a dolgozók zsebébe jutó összeg változatlan maradt.

Kiss Péter kifogásolta a személyi jövedelemadó és a bérkompenzáció rendszerét is. Megjegyezte, hogy ha minden érintettnek mintegy 5 százalékkal kiegészítenék a bérét, számításai szerint akkor is mindenki 8-10 százalékot veszítene keresetéből. Hozzátette: a minimálbér és átlagbér között keresők 80-82 százaléka rosszul jár e rendszerrel.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány intézkedései felgyorsítják a keresők elszegényedését, ami „bosszút áll” a gyermekek jövőjén kulturális, társadalmi és oktatási értelemben.

Komplex megoldást kell kidolgozni, ami garantálja egyebek mellett, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, valamint azt, hogy a kiskeresetűek is hozzáférjenek a családi támogatásokhoz - hangsúlyozta Kiss Péter. Hozzátette: az MSZP Baloldali Tömörülés Platform javaslatai között szerepel az is, hogy a béremelések valóban a munkavállalók zsebébe jussanak, legyen többkulcsos a személyi jövedelemadó, a közfoglalkoztatottak pedig valódi munkáért valódi bért kapjanak.