mszp.hu | Belföld
2022. október 01. 12:58

Az MSZP konkrét javaslatai a nyugdíjastársadalom válságállóságáért

Az MSZP konkrét javaslatai a nyugdíjastársadalom válságállóságáért
Azonnali lépéseket: 1,8 százalék helyett 8-10 százalékos novemberi nyugdíjkorrekciót, 5,2 százalék helyett 15,6 százalékos 2023-as nyugdíjemelést és a lakossági energia áfájának öt százalékra csökkentését kérte a kormánytól a nyugdíjasok érdekében Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a nyugdíjasok világnapja alkalmából tartott online sajtótájékoztatóján szombaton.

Mint mondta, hatalmas és nagyon sérülékeny réteg a nyugdíjasoké Magyarországon. Azonnali kormányzati lépések hiányában a nyugdíjastársadalom „orra fog bukni”, és már karácsonyig emberi tragédiák sokaságával szembesülhetünk.

Az MSZP szerint van megoldás a válságra; a pártok közül, beleértve a kormánypártot is, egyedül a szocialistáknak van „komplex, válságálló” javaslata a RezsiSTOP programja keretében - jelentette ki.

Ez az mszp.hu/rezsistop weboldalon olvasható program az egész társadalomnak, az önkormányzatoknak és a kis- és középvállalkozásoknak is ajánl megoldásokat, „nagyon komoly” nyugdíjasprogramja a nyugdíjasokat azonnal pénzhez juttathatná, valamint azonnali energiaár-csökkenést eredményezne, „már másnaptól” – mondta.

Első javaslatuk, hogy 8-10 százalékos legyen a novemberben esedékes 1,8 tized százalékos nyugdíjkorrekció, melyet Kunhalmi „viccnek” és „nevetségesnek” minősített, tekintettel arra, hogy a nyugdíjasinfláció már most 16 százalék, „és lassan afölé fog kúszni”.

Második javaslatuk, hogy a 2023-ban esedékes nyugdíjemelés ne 5,2 százalék legyen, ahogy azt a fideszes kormány javasolja. Az MSZP javaslata ezzel szemben minimum 15,6 százalékos emelés, az árrobbanásra és a pénz romlására való tekintettel – mondta.

Harmadik javaslatuk, hogy a lakossági energia áfája a jelenlegi 27 helyett öt százalék legyen az áram, a gáz, a PB-gáz, a tűzifa, a brikett, a koksz és a palackos PB-gáz esetében. Ez azonnal egyötödével csökkentené a kifizetendő számlák az összegét – emelte ki.

Ráadásul az áfacsökkentésnél hatósági áras termékekről van szó, tehát a kereskedő „nem nyelné le” és nem tenné rá más termékekre a csökkentést – folytatta.

A javaslatok bevételi oldala is megvan: az uniós forrásokhoz „már hozzá kellett volna jutnunk”, és „nem normális”, hogy az emberek 15%-os adót fizetnek, a tőkejövedelmek, a nagytőke viszont ennél alacsonyabb kulccsal adóznak - mondta.

„Sok százmilliárdot ereszt ki a költségvetésből a kormány, amelyből most a nyugdíjas társadalmat kellene például megsegíteni, hogy ne szembesüljünk emberi tragédiák sokaságával” – jelentette ki.

Úgy folytatta: az oligarchákat is be kell vonni a különadóztatásba, „nem fair, hogy mások fizetnek, míg ők nem fizetnek. Fizessenek a gazdagok és fizessenek az oligarchák!” – szólított fel.

Rámutatott: míg 2010-ben a nyugdíj és nyugdíjszerű kifizetések a GDP 11,1 %-át tették ki, 2021-ben már csak 7,8%-ot.

„A kettő közti különbséget (...) Orbánék elvették a nyugdíjasoktól” – mondta, azt is kiemelve: míg 2010-ben a nyugdíj a nettó átlagkereset 65%-át tette ki, 2021-ben már csak 49%-át.

Rámutatott: míg az adatokból tisztán látszik, hogyan károsította meg a Fidesz a nyugdíjasokat, az MSZP javaslatai azonnali segítséget nyújtanának a számukra.

„A Fidesz a megszorító politika útjára lépett és bizony ezt a nyugdíjasok érzik a hátukon” – jelentette ki.

Elmondta: ma 140 ezer forint a mediánnyugdíj és 1 millió nyugdíjas él ennél kevesebb összegből, ebből kellene kigazdálkodniuk a 40-60%-os áremelkedéseket a boltban, a 20% fölé szaladó gyógyszerár-emelkedéseket a patikában, és a megemelkedett rezsit is.

Mint mondta, az MSZP felfogása szerint a nyugdíj nemcsak a nyugdíjasok, hanem egy egész család ügye „egy olyan árrobbanás mellett, amikor tudjuk, hogy az utolsó 10 tojást egy kétkeresős családmodellben sokszor a nagymama és a nagypapa teszi be a hűtőbe a gyerekeknek”; tehát nagyon fontos, hogy a nyugdíjastársadalom ne bukjon bele a Fidesz-kormány rossz gazdaságpolitikája és a külső körülmények okozta gazdasági válságba, és a Fidesz megszorító intézkedéseibe.

Kapcsolódó párttagok