Az MSZP közadatigénylése kideríti, kik bánnak embertelenül a munkavállalókkal

Az MSZP közadatigénylése kideríti, kik bánnak embertelenül a munkavállalókkal
Már most is van olyan cég, amely visszaél a „bátor” fideszesek dolgozókat kizsákmányoló törvényével – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Komjáthi Imre megerősítette, egyfajta bélyeg lesz azokon a vállalatokon, amelyekről kiderül, éltek a kormányadta 24 hónapos munkaidőkeret bevezetésének lehetőségével.

„Egy szociáldemokrata párt nem is mondhat mást. Az, amikor lehetővé teszi egy kormány, hogy embereket hónapokon át 6 napos munkahéttel dolgozhassanak, sőt, netán vissza kell fizetniük munkabért, mert a veszélyhelyzet alatt nem végezhettek munkát, és munkahelyet akarnak váltani: ez nem csak igazságtalan, de kizsákmányoló is” – mondta az MSZP elnökhelyettese.

Emlékeztetett, a Magyar Szocialista Párt a szakszervezetek kérésére az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg „a gyalázatos törvényt, amit Rabszolgatörvény 2.0-nak hívunk”.

A közérdekű adatigénylés kapcsán kiemelte, már most is tudnak olyan cégről, ahol a 24 hónapos munkaidőkeretet alkalmazzák. Példával is illusztrálta, hogy néz ez ki a gyakorlatban. „Tudunk olyan elvált édesapáról, akinek biztosan heti 6 napot kell dolgoznia decemberig, és így nem tud a gyerekeivel kéthetente sem találkozni. Ezért vagyunk kíváncsiak arra, hogy kik ezek a cégek, milyen hosszan alkalmazzák ezt, és a Magyar Szocialista Párt tartja magát ahhoz, hogy ez bélyeg lesz ezeken a cégeken”.

A szocialista politikus ezzel egy időben rámutatott, ez önmagában nyilván nem oldja meg azt a problémát, amiért elsősorban nem is a cégeket, hanem a kormányt tartják felelősnek. „Ők tették ezt lehetővé ahelyett, hogy hallgattak volna az MSZP-re, vagy a többi pártra, hogy a bértámogatásban a teljes kieső bér 80%-át adják oda. Nem ezt tették, hanem egy teljesen faramuci magyar bértámogatást hoztak létre, amely arra kényszerítette a cégeket, hogy ne ezt vegyék igénybe, hanem inkább ezt a gyalázatos, kétéves munkaidőkeret”.

Kapcsolódó párttagok