mszp.hu | Belföld
2023. október 03. 14:01

Az MSZP magyar családok helyzetének megkönnyítését célzó javaslatait a Fidesz kivétel nélkül leszavazta

Az MSZP magyar családok helyzetének megkönnyítését célzó javaslatait a Fidesz kivétel nélkül leszavazta
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága július közepe óta halogatta az MSZP javaslatainak napirendre vételét, kedden azonban végre lehetőség nyílt megtárgyalni azokat. Az MSZP minden javaslata a magyar családok mindennapjainak a megkönnyítését célozta, a Fidesz azonban ezeket nem támogatta, mondta el a párt frakcióvezetője, dr. Tóth Bertalan.

A Magyar Szocialista Párt javasolta a minimálbér adómentessé tételét, egy olyan adójóváírási rendszer bevezetését, melyben a legkisebb bért nem adóztatja tovább az állam, azonban a bizottság erre nemet mondott. Az MSZP javaslatának létjogosultságát alátámasztja, hogy hazánkban a minimálbér 33 százalékát elvonja az állam, így a magyar minimálbérnél már csak a bolgár az alacsonyabb uniós szinten. Dr. Tóth Bertalan szerint a jelenlegi inflációs környezetben indokolt lett volna megfogadni az MSZP javaslatát, azonban azt a kormánytöbbség leszavazta.

A Magyar Szocialista Párt továbbá javaslatot tett arra, hogy a PB-gázpalackok ismét hatósági árasok legyenek. A gázpalackot árusítók trükközésére a kormány ugyanis nem jól reagált, hiszen nem kiterjesztette az ársapkákat, hanem eltörölte azokat, ezért most dupla áron lehet csak PB-palackhoz jutni.

A szocialista frakcióvezető elmondta, pártja javasolta a kiskereskedelmi különadó eltörlését is, ugyanis ennek is köszönhető az élelmiszerárak brutális emelkedése. Hiszen ezt a 3-4%-os adóterhet a kereskedők ráterhelték a fogyasztókra, ráadásul erre még rárakódik a 27%-os ÁFA-tartalom. Így minden egyes vásárlásnál a kifizetett ár 33-34%-a egyenesen a költségvetésbe megy. Az MSZP azért tett javaslatot ennek eltörlésére, hiszen ezek a rezsivédelmi alapot gazdagították, azonban abban több mint 1000 milliárd forint megmaradt, így le lehetne mondani erről a bevételről.

Az MSZP továbbá kezdeményezte az élelmiszerek ÁFÁ-jának 5%-ra csökkentését, a környező országokban ez eddig is így volt, csak Magyarországon kirívóan magas az élelmiszereket terhelő forgalmi adó.

Dr. Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy egy komplex épületenergetikai program elindítását is kezdeményezte pártja. Ezt már 8 éve folyamatosan javasolja az MSZP, ha pedig korábban megfogadta volna a kormány a tanácsot, akkor jóval kevésbé sújtották volna a magyar családokat az energiaár-robbanás következtében jelentősen megdrágult rezsiszámlák.

A szocialista frakcióvezető elmondta, kezdeményezték az energiahordozók, a villamosenergia és a földgáz, ÁFA-tartalmának a csökkentését is. A távhőt leszámítva 27%-os adóról lehet beszélni, így a magyar családok megsegítése érdekében csökkenteni kellene ezt, hiszen sokaknak a fizetésük majdnem fele a rezsi befizetésére megy el.

„Minden egyes javaslatunk arra vonatkozott, hogy hogyan tudjuk megkönnyíteni a magyar emberek és a családok mindennapi életét, hogyan tudjuk garantálni a megélhetési biztonságukat” – foglalta össze a Magyar Szocialista Párt céljait dr. Tóth Bertalan. Hozzátette, a Fidesz nem támogatta az MSZP javaslatait, azonban hangsúlyozta: nem adják fel a harcot, amit a magyar családok mindennapjainak megkönnyítéséért vívnak.

Kapcsolódó párttagok