mszp.hu | Belföld
2016. november 19. 19:43

Az MSZP még az idén elkészíti előválasztási koncepcióját

Az MSZP még az idén megnevezi 106 egyéni képviselőjelöltjét és elkészíti előválasztási koncepcióját, amely alkalmas lehet a hatalommal szembeni kihívók kiválasztására - mondta a szocialisták elnöke pártja szombati budapesti választmányi ülésén.

Molnár Gyula úgy fogalmazott, nemcsak baloldali, hanem bizonytalan szavazókat is meg kell szólítaniuk, ezért jövő év március 15-ig megfogalmazzák azokat az alapelveket, amelyek a "váltsuk le Orbán Viktort!" szlogenen túl megmutatják, milyen Magyarországot szeretnének. Szólt arról is: januártól bemutatják a szocialista párt szakmai elképzeléseit és azok képviselőit, ami egy kormányprogram alapja lehet, továbbá a jövő év elején javaslatot tesznek a közös köztársaságielnök-jelölt személyére.

"Ha nincs program, nincs egyezség sem" - fogalmazott, hozzátéve, világos választási menetrendre és célra is szükség van, utóbbi pedig nem lehet más, mint Orbán Viktor leváltása 2018-ban.

Hangsúlyozta, a Fidesz csapdát állított az ellenzéknek a választási rendszerrel, azzal ugyanis elérte, hogy az ellenzéki pártoknak az összefogásról és ne a kormány leváltásának okairól kelljen beszélniük. Az MSZP ezért azt javasolja a baloldalnak, hogy ne lépjenek bele ebbe a csapdába, helyette foglalkozzanak inkább az ország állapotával - tette hozzá.

"A Fidesz ma Magyarországon a kisebbség kormánya, Orbán Viktor pedig a kisebbség miniszterelnöke", miközben a többségnek nincs kormánya - mondta, hozzáfűzve, miközben "a Fidesz és a Jobbik a családon belül vitatkozik a másik nemi életéről", addig úgy tűnik, a megoldandó kérdésekkel és problémákkal senki nem törődik.

Molnár Gyula példaként említette, hogy szerinte a Fidesz a szegények adójából finanszírozza a gazdagok adócsökkentését. "Ez egy fordított Robin Hood, mi arra készülünk, hogy ezt a Robin Hoodot a talpára fogjuk állítani" - mondta, megjegyezve, "itt az ideje, hogy a tehetősek járuljanak hozzá a közös jövőhöz, és a nehéz sorban élők kapjanak lehetőséget a felemelkedésre".

Kiemelte, az MSZP elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetűeket, a munkájukból nehezen megélőket, a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat, valamint a nőket kívánja képviselni. Az MSZP olyan országot kíván építeni, amelyben nem az elit dönti el az egyének boldogulását, hanem a tehetség és a szorgalom - összegzett több alkalommal is a szocialisták vezetője.

Az MSZP elnöke változtatási javaslataik közül példaként említette, hogy "normális nyugdíjak" mellett jobb oktatási és egészségügyi hozzáférést szeretnének elérni. "Ha lesz rá lehetőségünk, egy új kárpótlási törvényt is bevezetünk, az Orbán-rendszer kárvallottjainak a kárpótlására" - mondta, nagy tapsot kiváltva a választmányi tagok körében. 

Molnár Gyula szólt arról is, hogy az októberi kvótareferendum megmutatta, szavazóik bíznak az MSZP-ben és nem engedik elvenni a párttól a baloldal vezető szerepét. Az MSZP elnöke elmondta, jó lenne, ha lenne egy "valódi, mérsékelt konzervatív párt" a Fidesz és a Jobbik ellensúlyozására. Szerinte ugyanis egy ilyen konzervatív párttal az MSZP együtt tudna működni olyan alapvető kérdésekben, mint a határon túli magyarság ügye, az egyházak vagy az unió megítélése.