mszp.hu | Belföld
2020. április 28. 00:42

Az MSZP megállítaná az állami korrupciót

Az MSZP megállítaná az állami korrupciót
„Nagyon szeretnénk kideríteni, meg megállítani” az államilag szervezett korrupciót – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.
„Annál nagyobb aljasságot nem tudok elképzelni, mint hogy a védekezésre szánt pénzből is hazahordjanak a fideszes háttéremberek” – tette hozzá.
 
A kormány titkolózása miatt ugyanis nem tudni, pontosan mire használták föl az eddig védekezésre költött 500 milliárd forintot, milyen áron, milyen közvetítő cégekkel – csak cikkekben lehet olvasni róla, milyen közvetítő cégek hány milliárddal növelték meg a forgalmukat vagy a nyereségüket. „Sajnos azt látjuk, hogy (…) az államilag szervezett korrupciós rendszer (…) működik” – mondta.
 
 
A pártelnököt azért hívták a műsorba, mert április 17. óta nem kapott választ 91 kórháznak feltett kérdéseire: hány aktív ágyuk van, hányat szabadítottak fel, tesztelték-e az elküldött betegeket, tájékoztatták-e az önkormányzatokat a hazaküldött betegekről.
 
Minden intézmény az Operatív Törzshöz igazította, közben kiderült: az EMMI április 18-iki utasítására. Az Operatív Törzs pedig azóta sem válaszolt. Viszont a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az Egyenes beszédben hétfőn Tóth előtt nyilatkozva azt mondta: garantálja, hogy az MSZP elnöke egy héten belül megkapja a választ, hiszen ezek az adatok nyilvánosak.
 
Erre Tóth úgy reagált: „Úgy tűnik, hogy a kommunikációs zavarok (…) nem csak kifele jelentkeznek, hanem a kormányon belül is”.
 
Elmondta: nagyon várja az adatokat, „mert tisztán kell látni, az egészségügyben mi a helyzet”, hány műtétet kell halasztani, hány ember esik el az ellátástól? Mert a kormány „hadgyakorlatról” meg „haditervről” beszél, „de hát itt emberekről van szó, az emberek egészségéről”.
 
Fontos lenne az is, hogy azok az önkormányzatok, amelyek fölvállalták, hogy segítenek az idős embereknek, tudják, kinek kell segíteni – hiszen a családok sem pénzügyi keretet, sem felkészítést nem kaptak az otthonápoláshoz.
 
De a kormány a munkaügyi adatokat is titkolja: abból, hogy közlik, 51 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, nem derül ki, hogy hányan estek már ki az ellátásból, miután letelt a három hónapos álláskeresési időszak.
 
Arra a felvetésre, hogy a kormány esetleg közmunkát ajánl azoknak, akik most kiestek a munkából, a pártelnök azt mondta: sok múlik azon, mennyi bért kapnak majd, hiszen az eddigi gyakorlat szerint a közmunkáért sokkal kevesebb fizetés jár, mint a minimálbér.
 
„Mi nagyon, nagyon régóta követeltük azt, hogy a közmunkások is legalább a minimálbért kapják meg, hogyha már 8 órát dolgoznak” – mondta, kiemelve: most különösen fontos az elfogadható fizetés, hiszen az árak jóval följebb mentek a várakozásoknál, az alapvető élelmiszereknél kétszámjegyű a drágulás mértéke.
 
Ezért javasolt az MSZP legalább nettó havi 100.000 forintos álláskeresési járadékot.
 
A vállalkozásokról azt mondta: látni, hogy sok mikro- és kisvállalkozás próbálkozna a tevékenységét újraindítani, de nem tudják, mi erre a protokoll. Pedig „a vállalkozásoknak pontosan kell tudni, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy újra tudjanak nyitni”.
 
Elmondta: az ellenzéki pártok semmilyen plusz információhoz nem jutnak, a kormány nem folytat semmilyen konstruktív egyeztetést az ellenzékkel. „Megtesszük a javaslatokat. Korábban nagyon sok javaslatunkat elfogadták, most azt tapasztaljuk, hogy nem.”
 
Kaptak ugyan egy meghívást keddre a pártfinanszírozásról való egyeztetésre – miután korábban elvonták az idei támogatásuk felét –, de „nem tudom, hogy a pártfinanszírozás tekintetében milyen újdonság lehet; lehet, hogy vissza kell fizetnie a pártoknak, ami eddig állami támogatást kaptak” – mondta szarkasztikusan.

Kapcsolódó párttagok