mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 15. 14:12

Az MSZP megálljt mond a nyugdíjas-szegénységre

Az MSZP megálljt mond a nyugdíjas-szegénységre
Ma Magyarországon mindenki tudja, látja, hogy a késleltetett, ún. inflációkövető nyugdíjemeléssel a nyugdíjak egyrészt újabb 22%-kal leszakadtak a bérektől, másrészt minden egyes nyugdíjast átvernek, hiszen nem részesülnek megérdemelten a gazdasági növekedésből. Ezt a szocialisták szerint pár év alatt helyre lehet állítani.

Már több mint 3 éve lopják meg a nyugdíjasokat a szándékosan alultervezett inflációval – hangsúlyozta Korózs Lajos, az MSZP képviselője szerda reggel az ATV Start című műsorában, ahol megerősítette, Novák Katalin állításai a nyugdíjakkal kapcsolatban nem igazak, hiszen a Fidesz nem garantálja a nyugdíjak vásárlóerejének megtartását.

Korózs emlékeztetett, már a múlt évi költségvetési vitában figyelmeztetett arra, hogy a nyugdíjak tervezésénél legalább a jegybank prognózisát vegyék alapul, mégis volt már idén egy 0,6%-os kiigazítás, ami az átlagnyugdíj esetében egy nevetséges 900 Ft-ot jelentett, és hamarosan jön a következő. „Novemberben újra ki kell majd igazítani a nyugdíjat, de nehogy bárki azt higgye, hogy ez könyöradomány vagy Orbán Viktor adja. Egyszerűen azt kapják meg majd novemberben a nyugdíjasok, amit már januárban meg kellett volna kapniuk”!

„2010-ben az átlagbér és az átlagnyugdíj egymáshoz való viszonya 74% volt, tehát az átlagbérnek 74%-a volt az átlagnyugdíj. Most ez 52%, és ez megy lefelé!” – hívta fel a figyelmet Korózs.

Hangsúlyozta, az MSZP javaslata szerint körülbelül ezt körülbelül egy ciklus, azaz 3-4 év alatt lehetne korrigálni. „Ha rögtön meghoznánk azt az intézkedést, hogy a megélhetési minimumra emelnénk fel az alatta lévő nyugdíjakat, az durván 140-150 milliárd forintba kerülne” – ez a teljes magyar nyugdíjköltségvetésben csak mintegy 3% többletet jelentene, tehát az MSZP-nek határozott és reális szándéka a nyugdíjak igazságos emelése, mondta el.

 „A gazdasági növekedésből a nyugdíjasoknak is részesülni kell, mert ők maguk is hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez még nyugdíjas korukban is! (…) Már a családok sem tudnának működni a nyugdíjasok hozzájárulása nélkül” – tette hozzá.

Az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke kiemelte, hiába hangoztatja a Fidesz, hogy minden csak segély és veszi el a nyugdíjasoktól, amit csak tud, „Ha valamit például társadalombiztosítási járulékként fizetünk be, azért járadék jár cserébe. (…) Az én nagy szívfájdalmam az volt, hogy az Alaptörvény elfogadásával gyakorlatilag ezeket az állampolgári 3. generációs jogokat kitörölték az Alkotmányból. Innentől kezdve én azt gondolom, hogy egy csomó ilyen szociális, 3. generációs jogot az új Alkotmányba vissza kell tenni éppen azért, hogyha a kormány nem teljesíti a feladatát, akkor az kikényszeríthető legyen az Alkotmány erejénél fogva”.

Kapcsolódó párttagok