mszp.hu | Belföld | gyed extra
2014. február 08. 12:20

Az MSZP megtartaná és kijavítaná a gyed extrát

Az MSZP nemcsak megtartaná a gyed extrát, hanem ki is javítaná annak hibáit - jelentette ki a párt országos elnökségének tagja szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, a választások után felálló Mesterházy-kormány működőképessé teszi ezeket az intézkedéseket, hogy azok olyan lehetőséget jelentsenek, amelyekkel a dolgozó szülők valódi segítséget és védelmet kapnak. Megfogalmazása szerint a Fidesz csak kampányol a kismamákkal, a gyed extra jelenlegi formájában ugyanis üres kampányfogás. Ezt azzal indokolta, hogy a törvény szerint a munkába visszatérő szülőket bármikor kirúghatják, s továbbra sem egyértelmű, lehet-e dupla gyest igényelni. Az ellenzéki politikus szerint az sem tisztázott, hogy a gyeden lévő szülők beírathatják-e a gyermeküket a bölcsődébe.

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, az MSZP törvénymódosító javaslata ezeket a hibákat küszöbölné ki, de a parlament szociális bizottságának hétfői ülésén a kormánypárti képviselők még vitatkozni sem voltak hajlandóak a gyeden, gyesen lévő szülők munkahelyi védelmének kiterjesztéséről. Hozzátette: a Fidesz képviselői bebizonyították, hogy jelenlegi formájában a gyed extra számukra csak üres kampányfogás; az Orbán-kormány ezek szerint egyetért azzal, hogy a kismamák kirúghatóak legyenek a munkahelyükről. Az ellenzéki politikus véleménye szerint sok bűnt követett el a kormány a családok ellen, ezek között a trafik- és a földügyet említette, valamint azt, hogy a kabinet titokban száz évre eladósította, függővé tette az országot.