Az MSZP mérsékelné a bankadót és kivezetné a válságadókat 2014-től

Az MSZP az uniós átlag szintjére mérsékelné a bankadót, valamint kivezetné a válságadókat 2014-től - mondta a párt elnöke szerdán az MSZP székesfehérvári kihelyezett frakcióülése előtt.

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón közölte: csütörtökön konferencián mutatja be a párt gazdaságpolitikai vitaanyagát, amelyen az "utolsó simításokat" a székesfehérvári zárt frakcióülésen végzik el. Hangsúlyozta, gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mert "a Matolcsy-Orbán-féle nem ortodox gazdaságpolitikának nincs értelme és létjogosultsága". Vitairatuk középpontjában a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés áll.
    
Kiemelte, a párt újragondolná a közteherviselést. Háromkulcsos adórendszert vezetnének be, az igazságosság érdekében a gazdagok többet fizetnének, mint a szegények. Hozzátette, a tőkejövedelmeket is progresszíven adóztatnák.
    
Az ágazati politikákkal kapcsolatban megjegyezte, kiemelt szerepet szánnak az energia szektornak, a zöldgazdaságnak, a turizmusnak, a logisztikának, az egészség-, autó- és gyógyszeriparnak, valamint az agráriumnak. Mesterházy Attila nélkülözhetetlennek nevezte az átalakításokat az egészségügyben, a közösségi közlekedés és az oktatás területén. Úgy vélte, korrekcióra van szükség az önkormányzati szektorban, a nyugdíjak területén és a szociálpolitikában is.
    
Kijelentette:  az MSZP nem fog ígérgetni, azt a hibát, amit 2006-ban elkövetett, nem fogja még egyszer elkövetni. Kötelező a múlt hibáiból tanulni, ezért mi reális programokkal és őszinte szavakkal fogunk a választópolgárok elé állni 2014-ben - fogalmazott.
    
Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a készülő új földtörvényről elmondta: a külföldiek földvásárlásának megakadályozása ürügyén teljesen átalakítják a mostanra kialakult agrárszerkezetet. Szerinte az egész tervezetnek egyetlen célja, hogy az állam olcsón megvásárolja, majd a "mostani módszerrel" kiossza a földeket azoknak, akiknek akarja. Hozzátette, a törvény következtében 40-50 ezer munkahely szűnhet meg és a magyar mezőgazdaság kapacitása 30 százalékkal csökkenhet.
    
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a frakcióülést követően az MSZP országgyűlési képviselői lakossági fórumokat tartanak Fejér megye több pontján. A tematikus szakmai programokon kis- és középvállalkozókkal, a szociális szféra és a civil szervezetek képviselőivel, valamint gazdákkal egyeztetnek.