mszp.hu | Belföld
2023. november 21. 15:40

Az MSZP minden olyan javaslatot támogat, mely a dolgozókat védi

Az MSZP minden olyan javaslatot támogat, mely a dolgozókat védi
A fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló napirend vitáján Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő vezérszónoki felszólalásában ismertette pártja álláspontját a javaslatról.

A javaslat alapvetően EU-s jogharmonizációt céloz, ez pedig támogatható, azonban több tartalmi szabályt is kormányrendeleti szintre delegálna, ezek tartalma azonban jelen pillanatban még ismeretlen. Az MSZP többek között emiatt is, tartózkodni fog a szavazáson.

A törvénymódosításnak vannak ugyan támogatható elemei, a kormány azonban sok esetben szereti sajátos módon értelmezni a nemzeti érdekek fogalmát. Egy konkrét példán keresztül Komjáthi Imre elmondta, a napokban Debrecenben ült végig egy bírósági tárgyalást, melyet az üzem megépülése ellen indítottak civilek. A tárgyaláson az akkumulátorgyár ügyvédje karba tett kézzel, mosolyogva ülte végig szó nélkül az ülést, míg a kormánytisztviselők és jogtanácsosok „foggal-körömmel” védték a kínai nagyvállalat érdekeit.

Az MSZP minden olyan törvényt támogat, mely az átláthatóságot, a nyomonkövethetőséget és a betarthatóságot szorgalmazza, azonban ezek végrehajtásával van sok esetben probléma. Remélhető, hogy jelen törvényjavaslatnak életbe lépését követően az lesz a célja, hogy a magyar dolgozók érdekeit és a környezetet óvja. A jogharmonizációs rész ezért támogatható az MSZP szerint, viszont a további aggályok miatt tartózkodni fog a párt a szavazáson, zárta felszólalását Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok