mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. április 18. 07:32

Az MSZP minden szavazókörbe ellenzéki ellenőrt küldene

Tóth Bertalan a májusi EP-választás legnagyobb veszélyét abban látja, ha nem lesz mind a 11 ezer szavazókörben ellenzéki ellenőr. A véleménye ettől függetlenül nem változott: a Fidesz médiatúlsúlya a választási eredmények torzulását fogja előidézni, 2018-hoz hasonlóan.
Tóth Bertalan hosszabb interjút adott az RTL Klubnak szerda este.

Az MSZP elnöke, az egyetlen közös lista vezetője azt mondta, nem tart a visszaélésektől az EP-választáson. Az aláírásgyűjtések során nem látott ilyen problémát, nincs tudomása kamupártok indulásától sem. Ettől függetlenül tisztában van azzal, mi volt a Fidesz célja: az országgyűlési választások miatt engedett teret nekik, hogy ellenzéki pártoktól szavazatokat vonjanak el. Amiben veszélyt lát, az a szavazókörök ellenzéki felügyeletének hiánya tavaly ugyanis a szavazókörök harminc százalékában nem voltak jelen ellenzéki megfigyelők. Éppen ezért nem tudják, az ezekben született 2018. áprilisi jegyzőkönyvek a valós eredményeket tükrözték-e. Az MSZP azt szeretné, hogy május 26-án nem kérdőjeleződne meg a választások tisztasága. Ehhez mind a 11 ezer szavazókörbe ellenzéki delegáltakat kellen küldeni, ennek érdekében együttműködésre kérték az ellenzéki pártokat.

Mindez azonban nem változtat azon a véleményén, hogy az idei választás - a tavalyihoz hasonlóan - manipulált lesz. A közpénzeket használó kormánypárti média ugyanis a választási eredmény torzulásához vezető túlsúlyban van. Akkora eltérések vannak a médiamegjelenésekben, eszközökben, hogy azok egyértelműen a Fidesz számára kedvezőek.

Tóth Bertalan abban bízik abban, minél többen mennek el szavazni és az Európa-párti szavazók lesznek többségben. Elsősorban azt szeretné, hogy a Fidesz ne szerezzen kétharmadot a választáson, hogy ezt a folyamatot meg lehessen törni. Ez azonban a kisebb pártoktól függ, képesek lesznek-e elérni a mandátumot jelentő küszöböt, mert ha nem, a rájuk adott szavaztok mind a Fideszt fogják erősíteni. Az MSZP elnökeként legalább három mandátum megszerzésével elégedett lenne.