mszp.hu | Belföld | fideszes korr földosztás | Agrárgazdaság
2015. október 13. 15:14

Az MSZP mindent megtesz a fideszes földrablás megakadályozására

Összegyűlt az ötven aláírás, így az MSZP a többi ellenzéki parlamenti párttal együtt az Alkotmánybírósághoz fordul az állami földek tervezett eladása miatt – jelentette be Harangozó Gábor Legény Zsolttal tartott közös keddi sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke elmondta: a vidék elárulásának tekintik az állami földek eladását, mert ezzel az állam lemond a munkahelyteremtésről és arról, hogy fellendülést hozzon vidéken.

Harangozó Gábor szerint az állami földek eladásával az állam minden befolyását elveszíti: nem tud földet adni a szociális szövetkezeteknek, nem tudja támogatni a demográfiai földprogramot és nem írhatja elő a gazdáknak, hogy milyen feltételekkel használhatják a földeket. A politikus szerint ezért az MSZP ezt minden eszközzel igyekszik megakadályozni és más ellenzéki képviselőkkel együtt két beadvánnyal is az Alkotmánybírósághoz fordul. Az egyik arról szól, hogy a megmaradt állami földekre vonatkozzon elidegenítési tilalom, vagyis ezeket egyáltalán ne lehessen eladni. A másik beadvány pedig azt rögzíti, hogy a kormány eljárási hibát követett el, mivel a földek eladásáról szóló törvényhez a Nemzeti Földalapkezelőről szóló sarkalatos törvényt kellett volna módosítani. Ezért az Alkotmánybíróságnak – hasonlóan a nemzeti parkok elkótyavetyélési kísérletéhez – ezt a törvényt is meg kell semmisítenie. „Arra kérjük az Alkotmánybíróságot, hogy ezeket a beadványokat sürgősséggel vizsgálják, különben fennáll annak a veszélye, hogy elkezdődnek a földárverések” – mondta Harangozó Gábor.

Legény Zsolt MSZP-s képviselő közölte: arra az estre, ha nem tudják megakadályozni a privatizációt, az országgyűlési kontroll megteremtése érdekében a földeladás felügyeletét ellátó eseti bizottság létrehozását kezdeményezik. A politikus szerint kevés információt lehet tudni a 380 ezer állami föld eladásáról, és arról, hogy a várhatóan befolyó több száz milliárd forintos bevételt mire akarják fordítani. „A bizottság feladata lenne a többi között az állami földek értékesítése során a vevőként fellépésre jogosult személyi kör összetételének vizsgálata”, illetve a Földet a gazdáknak nevű program eddigi nyertesei és résztvevői által tett vállalások teljesítésének ellenőrzése.
Az MSZP politikusai hangsúlyozták: nyomon akarják követni, hogy az elmúlt hónapokban hány olyan földműves lett, aki kórházigazgatóként, ügyészként vagy a Fidesz képviselőjeként szolgálta a Fidesz klientúráját és most azzal fizetik ki, hogy államilag támogatott hitellel, tőkebefektetés nélkül földhöz juttatják.

Legény Zsolt kijelentette: ha a Fidesznek és a kormánynak valóban nincs takargatni valója ekkora állami vagyon értékesítése kapcsán, akkor nyugodt szívvel megszavazhatják a bizottság felállítását.

Kapcsolódó párttagok