mszp.hu | Belföld
2023. február 07. 10:59

Az MSZP mindig együttműködéspárti volt, és az is marad

Az MSZP mindig együttműködéspárti volt, és az is marad
Az MSZP mindig együttműködéspárti volt, és az is marad – jelentette ki Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn, ahol arról a baloldali demokratikus és jóléti fordulatról kérdezték, melyet a párt évadnyitó rendezvényén hirdetett meg.

"Az utóbbi évek történései rendkívüli módon megtépázták az emberek biztonságérzetét, arra, hogy visszanyerjék az emberek a biztonságérzetüket baloldali válaszokra van szükség. Arra is szükség van, hogy elmondjuk nekik, hogy egy ilyen helyzetben, mint amit a Covid-válság, az energiaválság vagy a háború okozott, mi baloldaliak, szociáldemokraták mi tennénk másképp" - mondta Komjáthi Imre.

Az MSZP biztonságot akar nyújtani, „hogy mindenkinek legyen fedél a feje fölött, hogy meleg otthon várja, hogy legyen étel az asztalon, hogy a cipője ne legyen lyukas, a kabátja széllel bélelt; hogy választhasson magának életet: az lehessen, aki ő akar.” Ezekről a baloldali válaszokról beszélt a társelnök a párt évadnyitó rendezvényén is.

Majd rátért a konkrétumokra: „Mi (...) többet kérnénk azoktól, akiknek több van”. Kifejtette: a többmilliós fizetésekből többet kérnének, és nem vennének el semmit a minimálbérből; felzárkóztatnák a kisnyugdíjakat, a 13. havi juttatást pedig egyenlően, 205 ezer forintos összegben osztanák ki a nyugdíjasoknak.

Az MSZP évadnyitó rendezvényén szakszervezeti vezetők is jelen voltak, őket köszöntötték, mert a párt számára fontos a társadalmi háló szélesítése, és erősítése.

"A mi rendezvényünk üzenete az volt, hogy az ember, a társadalmi háló van a középpontban. Lehet és fontos pártpolitikát csinálni, de a nap végén, amikor együtt kell működni, akkor a civil szereplőkre, a társadalom különböző rétegeire rendkívül nagy szükség van" - mondta a szocialista politikus.

Komjáthi Imre arról is beszélt, hogy az MSZP „úgy tervezi a jövőt,” hogy a következő választásokon „egy embernek kell megküzdenie majd a Fidesz jelöltjével, azt pedig helyben kell, hogy eldöntsék. Nem pártközpontokból kell megmondani, ahol helyben nem tudnak dönteni, ott előválasztást kell tartani.

 
Újra hangsúlyozta: „az MSZP együttműködéspárti volt, és az is marad”. Elmondta: Kunhalmi Ágnes társelnökkel közösen tárgyalásra hívták az ellenzéki pártokat; az első, nem sajtónyilvános megbeszélések hamarosan megkezdődnek.
 
Komjáthi kijelentette: ahogy más ellenzéki párt is azt mondja, nélkülük nem lehet nyerni, „úgy az MSZP nélkül sem lehet nyerni”; az MSZP országos hálózattal rendelkezik, melynek működőképeségét az előválasztás lebonyolítása bizonyította. Az MSZP aktivistái, infrastruktúrája, irodahálózata, hálózatszervezői nélkül „ezt nem lehetett volna megcsinálni”.
 
Elmondta: pártját stabilan 5% fölött mérik a közvélemény-kutatók. Az MSZP-nek 40 polgármestere és több mint 360 önkormányzati képviselője van. A 2024-es önkormányzati választáson ennél is többre törekednek, az európai parlamenti választáson pedig legalább egy, de inkább két EP-képviselőt szeretnének az Európai Parlamentbe küldeni.

Kapcsolódó párttagok