mszp.hu | Belföld
2023. október 20. 10:27

Az MSZP mindig ki fog állni a dolgozók érdekei mellett

Az MSZP mindig ki fog állni a dolgozók érdekei mellett
A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint azonnali 8 százalékos béremelésre van szükség a minimálbér és a garantált bérminimum tekintetében, valamint jövőre be kell vezetni az európai minimálisbért, mely havi 350 ezer forintra emelné a legalacsonyabb fizetéseket. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a csütörtöki Egyenes beszédben pártja kezdeményezéseiről, valamint a szociáldemokrácia alapelveiről is beszélt.

Az MSZP azonnali fizetésemelést javasol a dolgozóknak. Komjáthi Imre kifejtette, ténykérdés, hogy az évközbeni béremelések elinflálódtak, ezt alátámasztják véleményükkel a szakemberek, a dolgozók és az érdekvédelmi szervezetek is. A Magyar Szocialista Párt azonnali, 8 százalékos minimálbér-emelést javasol, ez 12.300 forintot jelentene havonta annak a 200 ezer embernek, aki minimálbérből él. Ez 2,5 milliárd forintos kiadást jelentene a kormánynak, összehasonlításképp Rogán Antal minisztériuma 44 milliárd forintot költött tavaly propagandára.

Az MSZP társelnöke folytatta pártja javaslatának kifejtését. Mint mondta, a garantált bérminimum 800 ezer embert érint hazánkban, pártja kezdeményezése alapján pedig 2024-ben be kell vezetni az európai minimálisbért, ezzel nagyjából 350 ezer forintra emelkedne a legkevesebbet keresők fizetése. Ezesetben pedig már nem kellene minimálbérről és garantált bérminimumról beszélni, csak európai minimálisbérről, mellyel azonos szintre lehetne emelni a legalacsonyabb béreket.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint minden olyan javaslat támogatandó, amely azonnal pénzhez juttatná az embereket, hiszen magyarok tömegének van égető szüksége nagyobb bevételre. Komjáthi Imre elmondta, a DK-val szemben az MSZP szerint azonnal béremelésre van szükség, nem megszorításokra. A vidéki településeken ugyanis egyre kevesebb a bolt és egyre alacsonyabbak a fizetések, nekik nincs idejük arra várni, hogy az infláció csökkenjen és azt követően jussanak megemelt bérhez.

Az MSZP igazi szociáldemokrata pártként kiáll a dolgozó emberek érdekei mellett, felemeli a hangját akkor is, ha ezért egy másik ellenzéki párttal kell vitába szállnia – mondta el az MSZP társelnöke. A béremelésekre pedig lenne forrás, nem mindig a dolgozóknak kell elszenvednie a megszorításokat. A kormánynak éppen ezért haza kellene hoznia az uniós forrásokat, valamint a hatalmas mennyiségű összegeket nem kormányzati propagandára és nemzeti konzultációra kellene költeni.

Komjáthi Imre elmondta, az MSZP-nek és a DK-nak maradni kell az „eredeti szerepfelosztásnál”, míg előbbi a munkavállalókat képviseli kitűnően és konzekvensen értük emeli fel a hangját, addig utóbbi a polgári réteghez szól. Ha mindenki megtartja ezeket továbbra is, akkor sikeresen lehet együttműködni és összefogni, ahogy azt választók tömegei szeretnék.

A szocialista társelnök múlthéten javasolta egy parlamenti munkacsoport létrehozását a demokratikus ellenzéki frakciók között, melyben a munkavállalók érdekeit közös álláspontok szerint lehetne képviselni, nem kellene nyíltan vitatkozni erről. 

A szociáldemokrácia egyik legfontosabb eleme a dolgozó emberek és a bér védelme, ezért sosem fogja szótlanul tűrni az MSZP, ha ezek valamelyikét támadás éri, zárta gondolatait Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok