mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. június 15. 17:04

Az MSZP minimálbér-javaslata nem terhelné a vállalkozásokat!

Az MSZP minimálbér-javaslata nem terhelné a vállalkozásokat!
Az adómentes minimálbér, illetve az alacsony fizetések adójának csökkentése nem a vállalkozásokat terhelné a szocialisták javaslata szerint, viszont azonnali segítséget nyújtana 2,3 millió embernek – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese a Spirit FM Aktuál című műsorában kedden.

A minimálbér adómentessé tétele, illetve bruttó 321 ezer forintig a keresetek sávos adójóváírása, „ez a segítség nem terhelné egyáltalán a vállalkozásokat, nem rájuk rakna több terhet, hanem az államtól kérnénk erre segítséget” - foglalta össze a szocialisták javaslatának lényegét.

A javaslatot 300 milliárd forintból meg lehetne valósítani, a költségvetésben pedig meg is van rá a pénz – hangsúlyozta.

„Azonnal tudna segíteni a kormány, ha elfogadná az MSZP javaslatát, illetve ha a ’133 bátor ember’ megszavazná” – mondta Komjáthi.

Felidézte: Orbán Viktor azt mondta, „a horizonton van a minimálbér-emelés”. Komjáthi „vérlázítónak” nevezte, hogy „a NER-lovagok folyamatosan gazdagodnak, miközben a minimálbér-emelés meg a horizonton van”.

Kifogásolta a kormány újabb nemzeti konzultációs tervét: „Megint konzultálgatunk, amire rengeteg pénzt majd elköltünk. (…) Hogyha mindenképpen konzultálni akar Orbán Viktor, akkor egyszer az életben legalább (…) menjen ki a csepeli piacra, és kérdezze meg az ott vásárló embereket, hogy mit szólnak ehhez.”

Ostorozta a kormányt, mert szerinte „tartalékoltak a választási évre”, pedig lett volna pénz a költségvetésben a járvány alatt is megsegíteni a bajba jutott vállalkozásokat és munkavállalókat, amihez az MSZP „tucatjával adta be” a javaslatokat.

„Ez egy választási költségvetés. Most megy az ígéretcunami, hogy majd segítünk a vállalkozásokon, segítünk a családokon. Eddig miért nem tették? Miért nem tették a járványhelyzet alatt, amikor a legnagyobb szükség lett volna erre? Azt hiszem, ez mindenki számára egyértelmű! Kilóg a lóláb!” – mondta.

Kiemelte: a szocialisták javaslatát a szakszervezetek is támogatják: a Liga Szakszervezet már 2017-ben javasolta az adómentes minimálbért, a Magyar Szakszervezeti Szövetség pedig minden minimálbér-tárgyalásnál felvetette: a személyi jövedelemadó csökkentésével emelje a kormány a minimálbért, ne a szociális hozzájárulási adót (szochót) vagy a szakképzési járulékot csökkentse, „mert annak is van helye”.

Komjáthi elmondta: a szakszervezetek támogatása az egyik ok, hogy a javaslat szerepel az MSZP „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjában.

Hozzátette: a programalkotásnál neves közgazdászokkal konzultáltak, akik szerint a sávos szja-adójóváírás csökkentheti annak esélyét, hogy több embert jelentsenek be minimálbérre.

Azt is elmondta: a minimálbér adómentessé tétele és az alacsony fizetések személyi jövedelemadójának sávos jóváírása „csak azonnali” segítség lenne a keveset keresőknek, mert a szocialisták szerint „azoknak a kenyeréből már nem lehet letörni, akik egyébként is éhesek”.

„Csak egy része a megoldásnak”, mert 2022 után „a teljes adórendszert újra kell gombolni, többkulcsos adórendszert kell bevezetni” – mondta az elnökhelyettes.

Kapcsolódó párttagok