MTI/mszp.hu | Külföld | SPD
2014. december 08. 17:34

Az MSZP munkacsoportot alakít a német SPD-vel

Közös munkacsoport és képzési központ létrehozását határozta el az MSZP és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - közölte hétfőn Berlinben az MTI-vel az MSZP elnök-frakcióvezetője.
Sigmar Gabriel és Tóbiás József

Tóbiás József elmondta, hogy a német fővárosban megbeszélést folytatott az SPD elnökével, Sigmar Gabriel alkancellár-gazdasági miniszterrel és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel, az SPD politikusával, valamint részt vett egy háttérbeszélgetésen, amelyet a Táncsics Alapítvány és az SPD-hez közel álló Friedrich Ebert Alapítvány szervezett.

A politikai vezetőkkel és elemzőkkel folytatott eszmecseréket értékelve hangsúlyozta, hogy a német partnerek "segíteni akarnak Magyarországnak" és mind "abban érdekeltek, hogy ne forduljon le az 1989-ben kezdett útjáról, hanem megerősítse azt és az európai integráció keretei között, jogállami eszközökkel keresse a választ a társadalmi kihívásokra".

A politikus elmondta, hogy a háttérbeszélgetésen a magyar társadalomban alakuló viszonyokról, a civil demonstrációkról és az ellenzék lehetséges szerepéről volt szó, a német külügyminiszterrel Magyarország és az Európai Unió helyzetét, és az ukrán-orosz konfliktust tekintették át, az SPD elnökével pedig a két párt kapcsolatainak építéséről, egy közös munkacsoport és egy képzési központ felállításáról tárgyaltak.

A munkacsoport a két párt együttműködését hangolja össze, közös programokkal, rendezvényekkel foglalkozik majd, a képzési központ pedig háttérintézményként a szellemi, szakmai műhelyek munkáját fogja össze - ismertette Tóbiás József.

Hozzátette, hogy az előkészületek már elkezdődtek, és a két párt nemzetközi titkársága a következő hetekben kidolgozza a szervezeti kereteket, az MSZP és az SPD együttműködésének új intézményei így várhatóan február végéig megalakulhatnak.