mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 26. 22:02

Az MSZP nem csodát, hanem végrehajtható alternatívát kínál

Az MSZP nem csodát, hanem végrehajtható alternatívát kínál
A Jóléti Magyarország országjáró kampány következő állomása Várpalota és Veszprém volt. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Gábor alelnök és Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi elnöke, korábbi alpolgármestere teltházas fórumot tartottak az Agórában.

Kedd reggel a várpalotai piacon találkozott Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezetőhelyettese és Varga László elnökhelyettes a helyiekkel. Az emberek leginkább az árak emelkedésére, az inflációra panaszkodtak és arra, hogy a hó vége felé már alig tudnak kijönni a keresetükből. Egy idős hölgy arról számolt be, hogy bár egész életében dolgozott, most a nyugdíjas éveiben is kénytelen munkát vállalni, mert a nyugdíjából nem tudna megélni.

Délelőtt Veszprém főutcáján beszélgetett Gurmai Zita és Hartmann Ferenc az érdeklődőkkel. Itt inkább az oktatási rendszer problémáira panaszkodtak az emberek, valamint a megélhetési problémákra.

A nap folyamán dr Tóth Bertalan, Gurmai Zita, Harangozó Gábor és Hartmann Ferenc a helyi újságírók előtt tartott sajtótájékoztatót. Dr. Tóth Bertalan elmondta, nyáron járt Veszprémben utoljára, akkor a költségvetés kapcsán, most a Jóléti Magyarország programjával. Nyár óta romlott a helyzet, megélhetési válság van. Az MSZP javaslatai utat mutatnak, hogyan lehetne ebből a válságból kilábalni, és jóléti Magyarország felé fordulni. Az infláció még mindig rekordmértékű, a bérek és a nyugdíjak elinflálódtak, reálbércsökkenés következett be, az emberek rosszabbul élnek – mondta Tóth Bertalan, aki szerint a válságot a Fidesz okozta. Ez abból is látszik, hogy az ország gazdasági vezetői egymásra mutogatnak. A magyar emberek szempontjából mindegy, hogy ki tehet róla, az biztos, hogy a Fidesz táborába tartozik az infláció, ezért hívjuk orbáni inflációnak. Fontos lenne, hogy jöjjenek az uniós pénzek, számos beruházás újraindulhatna vagy elindulhatna, a magyar vállalkozásoknak is könnyebbséget jelentene – érvelt az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan szerint a minimálbért, és a garantált bérminimumot emelni kell, akár 350 ezer forintra. A nyugdíjasok helyzetét mielőbb rendezni kellene, nem megvárni vele a novembert. 65 év felett számos olyan kisnyugdíjas van, akinek a nyugdíjának 40 százalékát elviszi a rezsi. Legyenek kollektív szerződések, ahová vendégmunkások jönnek, így akkor van szakszervezet, ami védi a munkavállalók érdekeit, valamint helyre kell hozni mielőbb az oktatási rendszert is. 13 év kormányzás után Orbánék annyit nem tudnak elintézni, hogy legyen pénz a pedagógusok béremelésére. Ha van pénz kormányzati negyedre, Vodafone-ra, reptérre, akkor pedagógusbérekre is legyen. Vissza kell állítani az önkormányzatiságot is. Ezekre a javaslatokat az MSZP mind beadta a Parlamentben, a Fidesz sokat leszavazott, de az MSZP nem adja fel.

Hartmann Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy együttműködésre van szükség. Most éppen a dolomit bányákba került illegális szemét miatt kell helyben egységesen fellépni, ami nagyon közel van az ívóvízhálózathoz. Ipari hulladékot is leraktak itt. Veszprém polgármestere szerint túl van dimenzionálva a probléma, pedig szakértői vélemény is van róla, hogy milyen veszélyes a helyzet. A veszprémi ellenzék közösen kezdeményezte a hulladék elszállítását, szakhatósági eljárásokba a veszprémi önkormányzatnak részt kell vennie. Egy új kormányrendelet viszont fellazította azt a jogszabályt, hogy az ilyen természetkárosítás mielőbb megszűnjön, felszámolódjon. Ha a városvezetés nem támogatja az ellenzéki javaslatot, akkor a Fidesz nem a helyi lakosságért dolgozik, hanem valaki más miatt – mondta Hartmann Ferenc.

Délutánra még több érdeklődő közönség gyűlt össze az Agóra dísztermében. Hartmann Ferenc köszöntötte az érdeklődőket, akiknek felvázolta, milyen is lehetne egy jóléti állam. Elmondta, sajnos mi itt Magyarországon nem abban élünk, az MSZP javaslatai ezen változtatnának.

Dr. Tóth Bertalan arról beszélt, hogy a 2022-es választások után összeültek, nagy letargiában, de már akkor eldöntötték, hogy a politikai küzdelmet folytatni kell. Az MSZP a rendszerváltás óta képviseli a baloldali szavazókat, szociáldemokrata elvekben hívőket. Az MSZP az emberek mindennapi problémáival akar foglalkozni, és azok megoldására javaslatokat tenni. A kormány már nem tudja tagadni a válságot, inkább egymásra mutogatnak. A magyar gazdaság válságos helyzetét az emberek már a saját bőrükön érzik, pedig van itt pénz Vodafone-ra, reptérre, kormánynegyedre. Az uniós források megszerzéséhez mindössze 3 dolgot kellene teljesíteni: Orbánék ne lopják el a pénzt, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket. Ez a pénz óriási segítség lenne a magyar emberek számára. A minimálbérért és a garantált bérminimumért dolgozók bére január óta nem emelkedett, miközben az árak az egekben. Nekik azonnali béremelésre lenne szükségük, ahogy a nyugdíjasoknak is, akik novemberig hiteleznek a kormánynak, miközben dönteniük kell, hogy a rezsit fizetik be, vagy vásárolnak, vagy a gyógyszereket váltják ki. A kormány vendégmunkások behívását tervezi, de nem árulják el, hogyan védik meg a magyar dolgozók jogait. Kollektív szerződésre van szükség és erős szakszervezetekre. A tudás az egyik legértékesebb, így rendbe kell tenni az oktatást. Nem csak a pedagógusbéreket, hanem az oktatási rendszert is. Az önkormányzatoknak már alig van hatásköre, az MSZP szerint az önkormányzatiságot erősíteni kell. Ezt az 5 javaslatot nyújtja be az MSZP, hogy folytathassa a küzdelmet az emberekért.

Az MSZP frakcióvezetője arról is beszélt, hogy közvéleménykutatások szerint 2024 nyarán van esély Veszprémben a változásra, az ellenzéki győzelemre. Veszprém kiemelt település az MSZP számára, mindenképp együttműködésre van szükség. Az ellenzéki szavazók közös listát akarnak az EP és az önkormányzati választáson is. Felül kell emelkedni az önös érdekeken, és képviselni a választók 70 százalékának akaratát. A Závecz mérései szerint a közös lista plusz 3-4 százalékot jelentene az ellenzék számára. Ha 2024-ben egálközeli eredmény születik, az nagy reményt adhat a választóknak 2026-ra – mondta dr. Tóth Bertalan.

Gurmai Zita arról beszélt, hogy Veszprém 2003 óta a legélhetőbb város, ahol Gizella és István erős, világos üzenetet adtak át: nincs törzsi viszálykodás, mindenkivel együtt kell működni. Vasutas családban nőtt fel, édesapjától azt tanulta, a tartás számít: a kitartás és az összetartás. Az infláció felemészti a béreket, a nyugdíjakat, a kormány nem kormányoz, az állam szinte leállt, szétesett az oktatás, az egészségügy. A Fidesz lerombolt mindent a közszolgáltatásban, csak propagandát adnak helyette a Rogán művek. További megszorítások, vendégmunkások, alacsony bérek nem adnak választ semmire. Az a bátor, aki alternatívát mutatnak, az MSZP ezt teszi, szociáldemokrata modellt mutat egy jóléti állam felé. Orbán azt mondja, menjünk keletre, de az MSZP szerint nézzünk inkább északra. Hozzuk ide az északi jóléti modellt! Nem csodát, hanem végrehajtható alternatívát kínálunk. Ezt nem lehet hónapok alatt bevezetni, hiszen a Fidesz félelmet generált az elmúlt évtizedekben az emberekben – mondta Gurmai Zita a fórumon. A frakcióvezető-helyettes olyan baloldali modellt vázolt fel, ami a reményt hozhatja el. Ez az ország mindenkiről szól, nem a hatalomról. A NER lebontása csak tégláról téglára működik. 2019-ben néhány tégla lebomlott, de a fal állva maradt 2022-ben. 2024-ben újabb téglákat bonthatunk le, de ehhez együttműködésre van szükség. 2024-ben tégláról téglára haladunk, hogy 2026-ban a falat bonthassuk le.

„A vasutasok érdekvédelmi szervezete nagyon erős, nekünk is róluk kell példát venni, hogy orbáni ámokfutás véget érjen” – fogalmazott.

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, az SZDI vezetője azt mondta, változásra van szükség Magyarországon, amihez kellenek feltételek: erős közösség kell, mint az MSZP közössége. Az MSZP-sek minden választáson bizonyították, hogy szívvel-lélekkel ott vannak, sosem rajtuk múlt, hogy sikerül-e megszorongatni Orbánt vagy nem. Az erős közösség mellé szükséges egy világos jövőkép is: ha ti jöttök, akkor mi lesz – teszik fel a kérdést Harangozó Gábornak a választók.

Azt a választ szokta adni, hogy szégyen, ami az országban zajlik. Amikor csatlakoztunk az Unióhoz, egész jók voltak a bérek, volt mezőgazdaság, voltak kisboltok, takarékszövetkezetek. A szlovákok, horvátok, románok mind elhúztak mellettünk. Már csak a bolgárokkal versenyzünk. Hol az a magyar büszkeség, amiről Orbán beszél? – tette fel a kérdést. Mi tudjuk, milyen változásra van szükség, és ehhez nem kell újdonságot feltalálni. Az északi államokban megvalósult a szociáldemokrácia, ennek jónéhány pillérét Magyarországon is meg lehet csinálni. Ott erős szakszervezetek vannak, akik erős szociáldemokrata politikával, kéz a kézben elérték a magas béreket, ami szárnyakat adott a gazdaságnak. Ehhez társult a magas színvonalú, ingyenes közszolgáltatás, pl. minőségi oktatás, hogy jobb munkavállalók legyenek. Az északi államokban az embereknek olyan a munkahelye, hogy megmarad az egészsége munkavégzés mellett, de ha mégis megbetegszik, akkor ellátják a kórházban – hívta fel a figyelmet Harangozó Gábor. A versenyképes bért kapó, egészségét megőrizni tudó munkavállaló jobban dolgozik, nem kell 2-3 állást vállalni a számlák befizetéséhez. Ha Magyarországon ilyen marad a helyzet, nem lesz így sosem versenyképes a gazdaság. Az ország elvesztette a jövőjét, mert olyan munkahelyeket teremtett, ahol a munkavállaló kizsákmányolható, alulfizetett. 800.000-1.000.000 ember magyar külföldre ment dolgozni, ezért kellenek most a vendégmunkások. Mindez olyan fontos ügy, amiért érdemes összefogni, ebben minden politikai erő megtalálhatja benne a profiljába vágót. Ehhez kell megnyerni az embereket – mondta Harangozó Gábor.

A fórum végén az MSZP politikusai kérdésekre válaszoltak.