Az MSZP nem nyúl hozzá a külhoniak szerzett jogaihoz

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) választási győzelme esetén nem vonja vissza a külhoni magyar állampolgárok szerzett jogait - mondta a keddi kolozsvári sajtótájékoztatója után az MTI-nek nyilatkozva Ujhelyi István, az MSZP parlamenti képviselője, az Országgyűlés alelnöke.

A politikus Kolozsváron az RMDSZ főtitkárságán tárgyalt, de ellátogatott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezeti keretében működő kolozsvári Demokrácia Központba is, ahol a magyar állampolgárság igényléséhez és a választási regisztrációhoz nyújtanak segítséget.
    
Ujhelyi István elmondta, hogy az MSZP támogatja az erdélyi magyar közösség autonómiatörekvéseit, szabad szimbólumhasználatért folytatott küzdelmét, de nem akar beavatkozni az erdélyi magyar közéletbe. Hozzátette, az autonómia - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - a többség és a kisebbség megegyezésével jöhet létre. Megjegyezte, a szabad szimbólumhasználat egy EU-tagállamban nem lehet kérdés.
    
Az MSZP politikusa elmondta, pártja választási győzelme esetén visszaállítanák azt a rendszert, amelyben nem "magyarországi pártkatonák" bírálják el a határon túli támogatási kérelmeket, hanem a határon túli magyar közösségek szakértői. Emellett Kárpát-medencei gazdasági stratégiát dolgoznának ki, és támogatnák az óvodától egyetemig tartó anyanyelvi oktatást és az anyanyelvi tudományos kutatást.
    
A külhoni magyarok megőrzendő szerzett jogai között említette a könnyített magyarországi honosítás jogát. Az MTI kérdésére, hogy okoz-e feszültséget a baloldali választási szövetségben az állampolgárság ügye, Ujhelyi István hangsúlyozta, ebben a kérdésben mindenképpen az MSZP álláspontja fog érvényesülni, és nem a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióé. A választási szövetségen belüli véleménykülönbségeket természeteseknek tartotta. "A Fidesz is megosztott abban, hogy milyen politikai erők mellé kell állni Erdélyben. Kövér László egészen mást gondol Tőkés Lászlóról és csapatáról, mint Semjén Zsolt vagy Orbán Viktor" - magyarázta.
    
Ujhelyi István elmondta, a kolozsvári magyar főkonzulátuson és a Demokrácia Központban tett látogatásai nem oszlatták el a levélben szavazással kapcsolatos aggályait. "Semmi nem zárja ki megnyugtatóan annak a lehetőségét, hogy akár a külhoni magyar állampolgár tudta nélkül, de az ő nevében egy civil szervezet vagy egy párt regisztráljon a névjegyzékbe, és szavazzon" - állapította meg.
    
Az MSZP politikusa elmondta, pártja minden magyar állampolgár szavazatára számít, de tudatában van annak, hogy a programjuk meghirdetésével aligha fordíthatják meg a politikai szimpátiát Erdélyben.