mszp.hu | Belföld | 1956 évforduló Fidesz
2016. október 17. 10:16

Az MSZP nem vesz részt az 1956-os közlemény aláírásán

Az MSZP nem vesz részt az 1956-os közlemény aláírásán
Az MSZP szerint ilyen kormánnyal, különösen 1956 évfordulóján, nem lehet együtt ünnepelni, ezért a párt távol marad a tervezett közös nyilatkozat aláírásáról. A tervezett szövegben nem találunk kivetnivalót, szeretnénk is egy olyan országban élni ahol egy ilyen közös nyilatkozat aláírást senkinek nem kellene meggondolnia – csak éppen a realitás ma nem ez. A hatvan évvel ezelőtti forradalom lehetne közös nemzeti ünnep, ha a Fidesz nem osztaná meg véglegesen az országot, nem törekedne a másképp gondolkodók elhallgattatására.

Ideje lenne, hogy a Fidesz is észrevegye: pontosan ez ellen a szellemiség ellen keltek fel 1956 október 23-án a forradalmárok. A szöveg tartalmi elfogadása ellenére nem látjuk  a lehetőséget, hogy közös aláírással járuljunk hozzá az elmúlt időszakban szétvert, meggyalázott társadalmi béke látszólagos és időleges, aktuálpolitikai célból felmutatott megépítéshez.
 
1956-ban a magyarok egy elnyomó hatalom ellen keltek fel és csináltak forradalmat. Hatvan évvel később Magyarországnak megint olyan kormánya van, amely nem a nép érdekében, hanem az emberekkel szemben kormányoz. Lapokat zárat be, hogy korlátozza a sajtószabadságot. Népszavazást akadályoz meg, hogy korlátozza a demokráciát. Saját embereit ülteti minden kulcspozícióba, hogy megakadályozza a hatalom valódi ellenőrzését. Pártideológiát kényszerít a munkahelyekre, az iskolákba, hogy ne is lehessen mást gondolni, mint az állam vezetői. És eközben urizál, közbeszerzésnek álcázza a barátok helyzetbe hozását, és sajátjának tekinti, ami valójában közös tulajdonunk: az országot.
 
Molnár Gyula
az MSZP elnöke