Külföld | isztambul nőtagozat
2013. június 21. 08:47

Az MSZP Nőtagozata az isztambuli konvenció aláírására szólítja fel a magyar kormányt

„A Magyar Szocialista Párt Nőtagozata ismételten felszólítja a kormányt, hogy az isztambuli konvencióhoz való csatlakozással tegyen kézzel fogható lépéseket a nők elleni erőszak felszámolására” – közölte dr. Gurmai Zita elnök csütörtökön, miután olasz szenátus ratifikálta a nőket érő erőszak elleni európai egyezményt.

„Szeretnénk, ha a magyar kormány a vak komondorokkal való cinkos összekacsintás és a világi, modern török állam megmentéséért folyó tüntetések erőszakos leverésének bátorítása helyett, érdemi lépéseket tenne a nők elleni erőszak felszámolására. Magyarországnak – az egyezmény aláírásával majd ratifikálásával – csatlakoznia kell a nemzetközi közösséghez. Elfogadhatatlan, hogy tragikus eseményeknek kell bekövetkezniük azért, mert a hatóságok nem képesek megfelelő védelmet nyújtani a nemi alapú vagy családon belüli erőszakkal szemben” – fogalmazott az MSZP-s politikus.
 
Az Európa Tanács (ET) a nőkkel szembeni és családon belüli erőszak elleni küzdelemről és annak megelőzéséről szóló isztambuli konvencióját 2011 áprilisában fogadták el. Hatályba lépni ugyanakkor csak akkor fog, ha legalább tíz ország, köztük nyolc ET-tagország ratifikálja ezt. Eddig 30 ország írta alá, és öt ratifikálta az egyezményt. Magyarország még nem írta alá a dokumentumot.
 
Az egyezmény az első jogilag kötelező érvényű nemzetközi megállapodás, amely megteremti az átfogó jogi kereteket a nőket érő erőszak elleni küzdelemhez, a megelőzést, az áldozatok védelmét és az elkövetők megbüntetését helyezve a középpontba. Az egyezmény javaslatot tesz olyan intézkedésekre is, amelyek a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség előmozdításával, valamint a nemzetközi együttműködés megerősítésével járulnának hozzá a nemi alapú erőszak felszámolásához.