Belföld | iskolaállamosítás nyílt levél
2013. április 08. 19:34

Az MSZP nyílt levele Ughy Attilának és Kucsák Lászlónak

Az MSZP nyílt levele Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester, országgyűlési képviselő, és Kucsák László kerületi oktatásügyi alpolgármester, országgyűlési képviselő részére.


Tisztelt polgármester úr!
Tisztelt alpolgármester úr!

Az önök által is megszavazott új oktatási törvény előírásai, valamint amiatt, mert önök a XVIII. kerület felelős vezetőiként nem rendelkeztek időben a szükséges iskolai férőhelyek kialakításáról, idén előzetesen több mint 300 kerületi kisiskolás felvételi kérelmét utasították el. Erről a leendő első osztályos gyerekek szüleihez hasonlóan mi is megdöbbenéssel értesültünk.

Pestszentlőrinc és Pestszentimre Önkormányzata az elmúlt két évtizedben erején felül költött az oktatási intézményeire. A befektetett összeg kiváló tanulmányi eredményekben, jó infrastrukturális állapotban, kiválóan felkészült tanári karban mutatkoztak meg. Jellemző, hogy a szomszédos települések szülei szinte versenyt futottak azért, hogy gyermekeiket a mi intézményeinkbe írathassák.

Az elmúlt három évben a kerületi oktatást számos csapás érte. Bár tisztán látszott, hogy 2013-ban kétszáz gyermekkel többen fognak az iskolai beiratkozásokon megjelenni, Önök kapkodva, a lakosság és a szakma ellenkezését lesöpörve egyházi tulajdonba adtak egy általános iskolát és egy középiskolát.

Az oktatás államosítása következtében megszűnt a Karinthy Gimnázium nemzetközi érettségijének támogatása, a tankönyvrendelési rendszer összeomlása miatt pedig a gyerekek taneszköz-ellátása került veszélybe. Az önök tétlenkedése következtében 1240 első osztályos kisdiák várja, hogy vajon elkészül-e számukra őszig a pánikszerűen bejelentett három új tanterem.

Ezen döntés törvénytelenségével önök is tisztában vannak, hiszen úgy sikerült valahogy helyet találni a gyerekeknek, hogy az eddigi 26 fős osztályok helyett a törvényt megszegve több iskolában 30-32 fős csoportokba tervezik zsúfolni a tanulókat. Az ő tanulási és beilleszkedési esélyeik lényegesen rosszabbak lesznek, mint akárcsak egy évvel idősebb társaiké, de tanítóik is vesztesei lesznek az intézkedésnek, mivel a korábbiaknál sokkal nagyobb leterheltség mellett kell helyt állniuk alacsonyabb munkabérért.

Tisztelt polgármester úr!
Tisztelt alpolgármester úr!

Kerületünk korábbi oktatási színvonalának megvédése érdekében követeljük, hogy Kucsák László képviselő úr kormánypárti képviselőként terjesszen be olyan jogszabály módosítást, amely garantálja az általános iskolai osztálylétszámok jelenlegi szintjét, a meglévő pedagógiai programok fenntarthatóságát, és kellő fedezetet nyújt a pedagógusok munkájának méltó elismerésére.

Egyúttal felszólítjuk Ughy Attila polgármester urat, hogy haladéktalanul hívassa össze a képviselő testületet, hogy közösen dönthessünk a további iskolai férőhely bővítéséről ott, ahol erre szükség van ahhoz, hogy a kerület minden iskolájában legfeljebb 26 fős osztályok induljanak.

Meggyőződésünk, hogy gyermekeink jövője mindannyiunk közös felelőssége. A felnőttkori boldoguláshoz szükséges magas szintű oktatás nem válhat semmilyen pártpolitika áldozatává. A Magyar Szocialista Párt képviselőiként ismételten felajánljuk a támogatásunkat kerületünk oktatási színvonalának megvédésére, amely az utóbbi húsz évben Pestszentlőrinc legnagyobb sikertörténete volt.

Simon Gábor, országgyűlési képviselő

Szaniszló Sándor, fővárosi képviselő     

Kőrös Péter, frakcióvezető