mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2023. január 26. 12:40

Az MSZP nyugdíjas szervezetekkel egyeztetett

Az MSZP nyugdíjas szervezetekkel egyeztetett
Évindító kerekasztal beszélgetés volt az MSZP és a nyugdíjas szakmai szervezetek között.

Az MSZP szerint akár a munkavállalókról, akár a nyugdíjasok helyzetéről legyen szó, nélkülözhetetlen a párbeszéd. Éppen ezért, ahogyan korábban a szakszervezetekkel, szerdán az MSZP képviseletében Kunhalmi Ágnes társelnök és Korózs Lajos alelnök Magyarország legnagyobb nyugdíjas érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetett.

Valamennyien egyetértettek abban, hogy a nyugdíjasok megbecsülése érdekében azok a juttatások működnek még ma is, amelyeket az MSZP-kormányok vezettek be: nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj és a sokaknak oly kedves, a 65 év felettieknek járó ingyenes tömegközlekedés, a "Gyula-bérlet". 

A felek szintén egyetértettek abban, hogy a Fidesz-kormány megszüntette a nyugdíjasok számára előnyös svájci indexálást, és 12 éven át adós maradt a 13. havi nyugdíj folyósításával is.

Továbbá szó volt arról is, hogy bár a ma nyugdíjasait ugyan nem érinti, de fontos lenne a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit megteremteni, és az alacsony nyugdíjak fokozatos felzárkóztatása is kiemelt cél kell, hogy legyen.

Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos elmondta, hatalmas tragédia, hogy míg 2010-ben a nyugdíjasok 4,5%-a élt a jövedelmi szegénységi küszöb alatt, addig mára ez az arány 13%-ra növekedett, ami több százezer nyugdíjast érint. 

Ráadásul a nyugdíjra költött összeg GDP-hez viszonyított aránya is jelentős mértékben csökkent; míg 2010-ben a nyugdíjkiadások meghaladták a GDP 11%-át, addig 2021-ben már 8% alatt maradtak. Negatív tendenciát mutat az is, hogy az aktív dolgozók és a nyugdíjasok között egyre nagyobb a szakadék, amely össztársadalmi szinten hatalmas terhet ró a magyar családokra. 

A felek leszögezték azt is, hogy nyugdíjpolitika mellett olyan átfogó időspolitikára van szükség, amelyben kiemelt szerepet kapnak a szociális juttatások és az egészségügyi szolgáltatások is. 

Azonban leginkább döntő fontosságú a párbeszéd, hiszen erre hívja fel a tagállamok figyelmét az EU is, hogy az érintettekkel folytatott egyeztetés alapján dolgozzák ki a kormányok az Európai Bizottsághoz benyújtandó nyugdíjreform-javaslatukat. 

Végezetül az évindító és jövőépítő beszélgetésen az MSZP képviselői megállapodtak, hogy továbbra is aktív kapcsolatot kívánnak fenntartani a civilekkel, hiszen kiváló szakmai programokat és hiteles javaslatokat dolgoznak ki. Ráadásul már az önmagában óriási érték, hogy még a NER 12 éve után is ilyen sok közösség képes működni, s e közösségekben ilyen sokan vesznek részt. 

A párbeszédet és a szakmai egyeztetés a felek hamarosan folytatják, amelyről értesíteni fogják a közvéleményt. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke