mszp.hu | Belföld
2023. december 01. 09:31

Az MSZP nyugdíjprogramja kiiktatná a kormány rendszerének igazságtalanságait

Az MSZP nyugdíjprogramja kiiktatná a kormány rendszerének igazságtalanságait
Az MSZP Rendszerváltást! programja kiküszöbölné az Orbán-kormány 13 évnyi elhibázott nyugdíjpolitikájának hibáit. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke pénteken sajtótájékoztatón ismertette pártja programjának időseket érintő részeit.
Az MSZP Rendszerváltást! programja egy igazi szociáldemokrata program, mely valós alternatívát kínál az embereknek a Fidesz rendszere mellett. Korózs Lajos pénteki sajtótájékoztatóján a javaslatcsomag időspolitikát, nyugdíjügyeket érintő részét vette górcső alá és ismertette pártja javaslatait. A 2010-es kormányváltást követően számos ponton beavatkozott a Fidesz-kormány a nyugdíjrendszerbe, ez több torzulást eredményezett. Sok olyan ellátási formát szüntettek meg, mely korábban be volt iktatva az ellátás alrendszerébe. Eltörölték az előrehozott öregségi nyugdíjat, a rokkantsági nyugdíjat, a szolgálati nyugdíjat. Másik intézkedésekkel pedig ellehetetlenítették a rokkantakat. Az Orbán-kormányok beavatkozásainak eredménye összességében az lett, hogy bemeveredett a nyugdíjrendszer, ma már csak nyugdíjkorhatáron lehet nyugdíjba vonulni.
Az ellentétek kiéleződtek, jól mutatja ezt az is, hogy a nyugdíjemelés mértéke idén hetvenszeres különbséget mutatott a legalacsonyabb és a legmagasabb nyugdíjak tekintetében. Drámai, hogy a rokkant ellátás kikerült a társadalombiztosítás alrendszeréből. Az Alaptörvény szerint ráadásul társadalombiztosítás nincs is, ha az MSZP kormányra kerül ennek önállóságát pénzügyileg és államigazgatásilag is meg fogja teremteni, valamint a társadalmi kontrolt is helyre fogja állítani ezen terület felett. Az Alkotmány szerint a nyugellátás biztosítási jellege megszűnt, hiszen a járulékok egy részét is adó formájában kell megfizetni.
 
Az MSZP szerint a mindenkori nettó minimálbér 70 százalékával rendelkeznie kell mindenkinek nyugdíja részeként, aki megszerezte a szükséges szolgálati időt. A differenciált nyugdíjemelés evidencia, az inflációkövető nyugdíjemelés ugyanis átverés, ez csak befagyasztja a nyugdíjakat azon a szinten, amikor elment az adott személy nyugdíjba. Az MSZP szerint 400 eurónál senkinek nem lehet kevesebb nyugdíja, ha mégis, akkor felzárkóztatási programot kell alkalmazni, ha pedig így sem éri el a megélhetési minimumot, akkor a szociális ellátórendszeren belül kell orvosolni a problémát. 
 
Korózs Lajos szerint megoldás lenne, ha 5 éven keresztül mindenkinek azonos összegben lennének folyósítva a nyugdíjak. Így az igazságosság és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása erősödhetne. A 13. havi juttatással kapcsolatban elmondta, ez nem nyugdíj, csupán egy juttatás, melyet azok kapják, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű státuszban vannak. Ezt az összeget ezért mindenkinek ugyanakkora összegben kellene kifizetni, hiszen mindenkinek ugyanannyit kell fizetni a boltokban.
 
Az MSZP alelnöke kiemelte, megtartanák a nők 40 év jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulását, azzal kiegészítve, hogy az özvegyi nyugdíjra is jogosultak lehetnének az igénybevevők. Emellett a töredékéveket is beszámítanák a szolgálati időbe. Felfelé és lefelé is rugalmassá tennék a nyugdíjba vonulást a közszolgálatban dolgozók számára. Olyan rendszerre van tehát szükség, ahol korábban is nyugdíjba lehet menni.A szocialista politikus leszögezte, a kirívóan nagy különbségeket le kell faragni, a járulékplafon visszaépítésével és a degresszió növelésével. 
 
Korózs Lajos szerint vissza kell térni a vegyes indexáláshoz, mely azt jelenti, mindenki megkapja az inflációval növelt nyugdíjat, de a gazdaság teljesítményéből is részesülnének a nyugdíjasok, ez pedig azonos összegben lenne biztosítva. Ezzel az alacsony nyugdíjat kapók jutnának jelentős segítséghez, hasonlóan a 13. havi nyugdíjat kapókhoz, hiszen több mint kétharmaduk a jelenleginél több pénzt kapna.
 
Az MSZP nyugdíjintézkedései tehát kiiktatnák a Fidesz-kormány nyugdíjrendszerének igazságtalanságait, melyeket ma már automatizmusként kell elszenvednie a magyaroknak.

Kapcsolódó párttagok