mszp.hu | Belföld
2023. október 13. 10:10

Az MSZP országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi a magyar gazdák megsegítését

Az MSZP országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi a magyar gazdák megsegítését
A magyar vidék helyzete egyre aggasztóbb, a gazdálkodók folyamatosan csődöt jelentenek. Ehhez nagyban hozzájárult a gabona exporttilalma, mellyel a kormány azt érte el, hogy hatalmas mennyiségű termény ragadt az országban. Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy a kormány vásárolja fel a raktárakban álló gabonakészleteket, valamint fizesse vissza az idei, és vállalja át a jövő évi kamarai hozzájárulást, mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Harangozó Gábor alelnök.
„A Magyar Szocialista Párt országgyűlési határozatban kezdeményezi a magyar gazdálkodók megsegítését” – kezdte sajtótájékoztatóját Harangozó Gábor. Az MSZP alelnöke azzal folytatta, hogy elsősorban a gabonatermesztők körében óriási válsághelyzet alakult ki mára, hiszena jelenlegi árak olyan alacsony szintre süllyedtek, messze az önköltség alá, hogy a gazdálkodóknak hektáronként 100 ezer forint veszteséget kell elkönyvelnie. 
 
Elsősorban a kisebb gazdálkodók, de általánosan is egyre többen adják fel a termesztést és döntenek a bérleteik felmondása mellett. Mára a nagyobb gazdáknak is súlyos likviditási gondokkal kell szembenéznie. 
 
A jelenlegi válság oka a kormány egy tavalyi intézkedésére vezethető vissza, mely következményeképp a gazdálkodók elvesztették gabonapiacaikat. Az exporttilalom oda vezetett, hogy a hagyományos piacok, az olasz és a balkáni vásárlók felmondták a gabonatermesztőkkel a szerződéseket, így az jelenleg is hegyekben áll a raktárokban. Annak ellenére, hogy az infláció Magyarországon volt a legmagasabb és az input termelői árak itthon emelkedtek a legerőteljesebben, az értékesítési árak mégis megfeleződtek.
 
Az MSZP a helyzet kezelése érdekében kezdeményezi, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen intervenciós felvásárlást, tehát kezdje el felvásárolni a raktárokban álló gabonakészleteket, legalább a termelői áron. Ezzel elérhető lenne, hogy a termelők ne menjenek tönkre és fedezhessék a veszteségeiket. Így a jövő évben lehetőségük lenne újra termelni.
 
A gazdálkodóknak a kiesett bevételből egy többszörösére emelt kamarai tagdíjat is be kell fizetni, ezért a Magyar Szocialista Párt kezdeményezi, hogy amíg a jelenlegi válsághelyzet tart, az állam vállalja át a termelőktől a kamarai tagdíjat, az idén befizetett tagdíjakat pedig fizesse vissza. Ezen intézkedések nélkül további termelők fognak tönkremenni és az amúgy is nehéz helyzetben lévő vidék állapota tovább fog romlani, hiszen az egyetlen biztos bevételt jelentő agrárgazdaság folyamatosan omlik össze.
 
Amennyiben a kormánynak bármennyire is számít a magyar vidék helyzete, akkor megfogadja az MSZP javaslatait. „Ezért arra szólítjuk fel az Országgyűlés pártjait, különösen a többséget adó kormánypártot, hogy álljanak mellénk és támogassák javaslatainkat és mentsük meg együtt a magyar gazdálkodókat” – zárta sajtótájékoztatóját az MSZP alelnöke, Harangozó Gábor.
 

Kapcsolódó párttagok