mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 21. 15:20

Az MSZP országos állatorvosi ügyeleti rendszer kiépítését kezdeményezi

Az MSZP országos állatorvosi ügyeleti rendszer kiépítését kezdeményezi
A szakmai szervezetek kérik egy önkéntes alapú ügyeleti rendszer létrehozását, ehhez megvan a reális forrás, így be tud állni mögé a demokrata választási szövetség is.

Sem a családban élő házi kedvencek, sem a haszonállatok nem maradhatnak ellátatlanul egész hétvégékre: az MSZP a megfelelő konzultációval és törvényjavaslat kidolgozásával felvállalta ezt az ügyet – erről tartott kedden online sajtótájékoztatót Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Dr. Kertész Ottó állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke és a megye 2-es számú választókerületének képviselőjelöltje, valamint Király József építészmérnök, Bács-Kiskun megye 2-es számú választókerületének képviselőjelöltje.

„Több millióan tartanak ma Magyarországon háziállatot, kedvenceket vagy éppen haszonállatokat (…). Az államnak van ezzel feladata” – mondta Kunhalmi Ágnes. Emlékeztetett, a több millió állattartó nagy részének problémája az állatorvosi ügyeleti rendszer hiánya, ezért az elmúlt fél évben az MSZP írásban, emailben és telefonon is konzultált a megfelelő szakmai- és állatvédő szervezetekkel – legfőképpen a Magyar Állatorvosi Kamarával – akik kérték, hogy a demokrata összefogás pártjai karolják fel ezt az ügyet is.

„A javaslatunk, ami alapján országgyűlési képviselőként egy törvénymódosító javaslatot is be fogok küldeni az az, hogy az ország teljes területén létrejöjjön egy olyan ügyeleti rendszer, amely garantálja, hogy Magyarország minden pontján házhoz hívható illetve felkereshető legyen egy olyan szolgáltató, ahol az állat számára segítség biztosítható” – jelentette be a szocialista politikus.

Elmondta, a szakértők és a civilek három dolgot kértek: az ügyelet legyen önkéntes, történjen a MÁK-on keresztül és legyen államilag finanszírozott – utóbbi egy legalább 2,5 milliárdos tételt jelent majd a költségvetésben.

„Nem mindenki tudja nagy távolságra elszállítani az állatot. Komoly igény van arra, hogy belátható, mérhető távolságon belül legyen haszonállat-ellátási lehetőség (…), de a kedvenc állatok ellátására is nagyon nagy szükség van hétvégén” – emelte ki Dr. Kertész Ottó, állatorvos. Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es számú választókerületének képviselőjelöltje elmondta, a reális költségeket is figyelembe véve sok állatorvosnak és a lakosságnak is megérné egy ilyen forgó rendszer, amiben egy-egy állatorvosra 6-8 hetente esne egy ilyen önkéntes ügyeleti nap.

Király József elmondta,  ő szociális oldalról látja és támogatja az ügyet. „Kecskeméten a támogató szolgálatnak önkéntese voltam. Megkerestük azokat az időseket, akik nem tudtak bevásárolni, gyógyszerért elmenni: ott szembesültem vele, hogy mennyien tartanak kisállatot, akár kutyát is. Elmesélték, hogy, főleg az elmúlt időszakban, milyen nehéz dolguk volt. (…) Kutyatartóként tudom azt, hogy mivel jár, hogyha beteg az állat (…), most szinte lehetetlen megoldani ezt (…), de most végre ez egy olyan megoldást adhat, ami az elmúlt 30 évben váratott magára, és örülök neki, hogy ezt Kunhalmi Ágnes törvénymódosító javaslatként benyújtja” – tette hozzá civil szemmel Bács-Kiskun megye 2-es számú választókerületének szocialista képviselőjelöltje.

„Bízunk abban, hogy a kormánypárti többség meghallja a több százezer állattartó és kedvenceket tartó hangját, meghallja a civil szervezetek hangját, és meghallja a mi hangunkat is. Ha pedig nem hallaná meg, akkor 2022-ben, tavasszal a kormányváltás után biztosan lépni fogunk ebben az ügyben! (…) Úgyhogy kérem, vegyenek részt az előválasztáson” – hangsúlyozta végezetül Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok