2012. április 13. 15:51

Az MSZP parlamenti delegációja részt vett a horvátországi Országos Kisebbségi Koordinációs Tanács zágrábi alakuló ülésén

A horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) meghívására Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Szabó Vilmos országgyűlési képviselő, a Táncsics Alapítvány elnöke által vezetett delegáció 2012. április 12-én Drávaszögbe látogatott. Juhász Sándor, a horvátországi magyar szervezet elnökének kezdeményezésére a delegáció Pélmonostoron, Hercegszőlősön, Vörösmarton és Csúzán találkozott a szövetség helyi és országos vezetőivel, valamint Sója Dénes parlamenti képviselővel. A szervezet által létrehozott és működtetett magyar házak közül látogatást tettek a vörösmarti Magyar Házban és a Baranyai Júlia Népfőiskolán.

A tárgyalások során a MESZ vezetői elmondták, hogy a 2002-2010 közötti szocialista kormányok által nyújtott támogatásokból felépített intézményi struktúra fenntartása rendkívüli nehézségek elé állítja a szervezetet, mivel a jelenlegi magyar kormány pályázataikat nem támogatja. Annak ellenére, hogy a 2007-es és a 2011-es parlamenti választásokon is a MESZ képviseletében indult Sója Dénest választották parlamenti képviselőnek, illetve a 2011-es kisebbségi önkormányzati választásokon négyszer annyi képviselőjük jutott mandátumhoz mint a Horvátországi Magyar Demokrata Közösségnek, a Fidesz még mindig ez utóbbi szervezetet támogatja és tekinti politikai partnernek. Ujhelyi István a tárgyalások során egyértelművé tette, hogy a Magyar Szocialista Párt elkötelezett a határon túli magyar szervezetek hazai pártpolitikai érdekektől független támogatása mellett annak érdekében, hogy döntően oktatási és kulturális téren, a határon túli magyarság megmaradása érdekében vállalt feladataikat elláthassák.

A delegáció tagjait és Sója Dénest, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjét április 13-án hivatalában fogadta Josip Leko, a horvát parlament alelnöke. A Sabor kormányzó szociáldemokrata párti alelnöke megköszönte Horvátország európai uniós csatlakozásához nyújtott magyar támogatást. A felek szorosabb együttműködésben állapodtak meg, illetve az államközi kapcsolatokban kiemelt jelentőségűnek tartották az egyetemi csereprogramok megszervezését. Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés alelnöke gratulált a horvát Szociáldemokrata Párt legutóbbi választásokon elért sikeréhez. Megköszönte a horvát kormány kisebbségi kérdések iránti elkötelezettségét, valamint a magyar kisebbség irányába tanúsított támogatást és partneri viszonyt.  

A MSZP delegációja április 13-án délután Zágrábban részt vett a horvátországi Országos Kisebbségi Koordinációs Tanács alakuló ülésén. A horvátországi magyar kisebbség legfőbb döntéshozó testületeként megalakult tanácsot a 2011. évi horvát kisebbségi önkormányzati választásokat követően megalakult négy megyei kisebbségi tanács tagjai hozták létre.