mszp.hu | Belföld | Ukrajna közlemény
2014. augusztus 18. 13:28

Az MSZP ragaszkodik a miniszterek meghallgatásához

Értetlenül állunk a cinikus válasz előtt, amit a Fidesz adott arra a javaslatunkra, hogy az Ukrajnában történt események kapcsán a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság e heti együttes ülésén hallgassák meg Varga Mihályt, Hende Csabát és Pintér Sándort.

1. A Fidesz-frakciónak pont ez a magatartása áshatja alá a magyar Országgyűlés és hazánk tekintélyét. Meggyőződésünk, hogy a helyzet megnyugtató tisztázása a kormánynak és az ellenzéknek is elemi érdeke.

2. A Fidesz-frakciónak nem kell támogatnia a két bizottság összevont ülésének összehívását, hiszen ez már megtörtént, és a meghívóban a "Tájékoztató az Ukrajnában történt eseményekről" napirendi pont is szerepel. Az elmúlt napok eseményei miatt nem túlzó az elvárás, hogy e napirend tárgyalásán vegyenek részt az érintett tárcák vezetői is.

3. A zárt ülés egyik ismérve, hogy az ott elhangzott információkat egyik fél sem tudja, és nem is fogja a nyilvánosság előtt pártpolitikai célokra használni.

4. A fent leírtak alapján, tekintettel az ukrán eseményekre és Magyarország nemzeti érdekeire az MSZP továbbra is kezdeményezi Pintér Sándor, mint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Varga Mihály, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt irányító nemzetgazdasági miniszter meghallgatását a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság e heti együttes ülésén. 

Demeter Márta, a külügyi bizottság tagja,
Molnár Zsolt, nemzetbiztonsági bizottság elnöke