mszp.hu | Belföld
2019. május 20. 13:03

Az MSZP ragaszkodik az európai munkavállalói jogok betartatásához!

Az MSZP ragaszkodik az egységes európai munkavállalói jogokhoz, és hogy a kormány tartassa be a munkavédelmi szabályokat; különösen azoknál a multinacionális cégeknél, amelyekkel stratégiai megállapodást kötött – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke hétfőn.
Hosszú évek óta csökken a munkavédelmi ellenőrzések száma, ezzel arányban pedig egyre több a munkahelyi baleset. Az MSZP 6000 kilométeres kampánybuszos körútján pedig minden gyárnál arról panaszkodtak a magyar munkavállalók, hogy a cégek elkezdtek alkalmazkodni az Európai Unión kívüli országokból toborzott munkaerő munkakultúrájához, „ahol szinte ismeretlen fogalom a munkavédelem”.
 
Nem a kiszolgáltatott vendégmunkások, hanem a magyar kormány bűne, hogy ezek a cégek nem tartják be a magyar munkavédelmi törvényeket – hangsúlyozta Komjáthi az ATV Start című műsorában.
 
„Nem az Európai Unión kívüli vendégmunkások ellen vagyunk: mi a magyar munkavállalók mellett vagyunk! És itt jön a lényeg: a magyar munkaerő ahhoz szokott, hogy reggel elmegy dolgozni, és amikor hazamegy, akkor meg fogja tudni simogatni a gyerekét, mert van keze. Merthogy európai munkavédelmi szabályok vannak” – mondta.
Az MSZP követeli a kormánytól, hogy azokkal a cégekkel, amelyekkel stratégiai megállapodást kötött, tartassa be a magyar törvényeket a magyar munkavállalók érdekében – jelentette ki.
 
Kérdésre jelezte: nincs miért elnézést kérnie pénteki kifakadása miatt, ahol annyira kikelt a Pesti Srácok ismételten provokatív, a sajtótájékoztató témájához nem illő kérdései ellen, hogy válaszának egy részét ki kellett sípolni. 
 
Azt mondta: mivel ő 33 évig vegyipari dolgozó volt, a munkások a kollégái, s „nem a százmilliós vadászkastélyok és a fideszes luxusgettók világából jött”, felháborította, hogy Pesti Srácok „magasról tesznek” a magyar munkavállalókra. 
 
A magyar munkavállalók érdekében teendő további intézkedésekre vonatkozó kérdésre elmondta: meg kell erősíteni a szakszervezeteket, és be kell vezetni azt az európai egységes minimálbért, ami az MSZP-Párbeszéd Szociális Európa programjában szerepel.
 
Kérdésre kifejtette: míg a Jobbik béruniós programja azt célozza, hogy minden európai országban egységesen ugyanakkora legyen a bér - ez pedig gazdaságilag jelenleg kivitelezhetetlen -, addig az MSZP-Párbeszéd és szövetségesei, az európai szocialisták és szakszervezetek, egységes európai minimálbért állapítanának meg.
 
A magyar javaslat erre 750 euró, azaz körülbelül 240 000 forint, s „ez már körülbelül közelít ahhoz, hogy egy magyar munkavállaló meg tudjon élni”. Hogy ezt ki tudják harcolni, „annak van reális esélye” – mondta Komjáthi.
 
„A Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd mindent megtesz annak érdekében, hogy az 1-es listára teljes nyugodt szívvel szavazhassanak a magyar munkavállalók és a magyar szakszervezeti tagok” – buzdított a vasárnapi Európai Parlamenti választásra. 
 
 

Kapcsolódó párttagok