MTI/mszp.hu
2011. február 13. 15:14

Az MSZP részországgyűléseket tart

A megszorítások és a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozásával összefüggő költségvetési zárolások hatását vizsgáló munkacsoportot hoz létre Kiss Péter volt kancelláriaminiszter vezetésével az MSZP - ismertette Mesterházy Attila pártelnök, frakcióvezető a szocialista képviselőcsoport vasárnapi döntését sajtótájékoztatón.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: az MSZP kíváncsian várja, hogy a kormány mely területeken, és miként  kívánja megtakarítani azt a 800 milliárd forintot, amire - a pártelnök megítélése szerint - a kabinet elmúlt kilenc hónapban folytatott gazdaságpolitikája miatt van szükség. Mint mondta, nem lenne szükség megszorításokra, sőt, a válságadókra és a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami kezelésbe vételére sem lett volna, ha a kormány az igazságtalan adóreformmal "nem üt lyukat a költségvetésen".

A pártelnök beszámolt arról is, hogy előterjesztésére a frakció úgy döntött: a szocialisták az év végéig részországgyűléseket tartanak majd, s a párt minden parlamenti képviselőjének kötelessége lesz elmennie az összes egyéni választókerületbe. A "kirajzásokon" - amelyek a Hallasd a hangod! elnevezésű kampány részét képezik - szeretnék meghallgatni az emberek véleményét az ország helyzetéről, a kormány tevékenységéről és a szocialista párt által nyújtott alternatíváról.

Kérdésre válaszolva szólt a fideszes Balsai István indítványáról, amely semmisnek mondaná ki a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott bírósági ítéleteket. Mesterházy Attila szerint a javaslat "jogi nonszensz", amely a független igazságszolgáltatást akarja negligálni. Ilyen döntéseket diktatúrák után szoktak hozni - jelentette ki a frakcióvezető, megjegyezve: ha ily módon "meghazudtolják" az igazságszolgáltatást, az később bármikor lehetővé válik, ami a jogállam és a jogbiztonság végét jelentené.