2011. május 29. 14:56

Az MSZP részvétnyilvánítása Mádl Ferenc köztársasági elnök halálára

Őszinte részvétünket és mély fájdalmunkat szeretnénk kifejezni Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíre hallatán.

Elismert jogtudós, népszerű egyetemi tanár, nagytudású és megbecsült tagja a Magyar Tudományos Akadémiának – és még hosszasan sorolhatnánk, amikor Mádl Ferenc szakmai pályáját értékeljük.  Jogi tudásával, szakmai bölcsességével a hazai politikai élet is sokat nyert, hiszen kétszer töltött be miniszteri posztot. Munkásságát külföldön éppúgy elismerték, mint itthon, számtalan nemzetközi jogi szervezet és intézet választotta magyarországi képviselőjének. Számos díj, becsületrend és érdemérem birtokosa is volt, s a legkülönfélébb külföldi egyetemek avatták őt díszdoktorukká.

Ám, amikor rá emlékezünk, akkor elsősorban arra az emberre gondolunk, aki 2000-2005 között töltötte be a Magyar Köztársaság elnöki posztját. Személyében egy olyan köztársasági elnököt tisztelhettünk, aki mindig az egész magyar nemzet érdekeit szem előtt tartva képviselte hazánkat, de nem csak külföldön, hanem a magyarországi politikai életben is. A legfőbb emberi értékek, mint a szabadság tisztelete, a szolidaritás, szeretet, egyetértés és harmónia - mentén képviselte azt a politikát, amely méltóságot adott egy egész nemzet számára.  Azt hirdette: a legkülönfélébb politikáknak és kultúráknak közeledniük kell egymáshoz az összefogás jegyében. Ezek azok az értékek, amelyekkel mindannyian egyetértve életünket alapozhatjuk.

Mádl Ferenc elnöksége idején hazánk nemzetközi tekintélyt vívott ki magának, amellyel az európai közösségek megbecsült tagjává válhattunk. Emlékét egy nemzet őrzi méltán a szívében.

A Magyar Szocialista Párt nevében őszinte együttérzésemet és hálámat szeretném kifejezni a Köztársasági Elnök Úr családjának. Osztozunk a hozzátartozók és barátai mély fájdalmában.

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető