mszp.hu | Belföld
2021. március 09. 12:51

Az MSZP segített egymilliárd eurót szerezni bértámogatásra, a kormány azonnal hívja le!

Az MSZP segített egymilliárd eurót szerezni bértámogatásra, a kormány azonnal hívja le!
A magyar kormány az országot megalázva nézi, hogy az árok szélén hagyott munkavállalók fele akkora bértámogatást sem kapnak, mint a horvátok, a csehek vagy a románok.

Elképesztő cinizmusra vall, hogy eddig lakosságarányosan fele akkora brüsszeli támogatást sem hívtunk le, mint a környező országok, de az MSZP segített: újra lehet pályázni az EU SURE nevű munkahelyvédelmi programjának maradék büdzséjére. A pénz tehát megvan, a kormány cselekedjen azonnal és még a pályázati határidő lejárta előtt hívja le és folyósítsa a munkavállalóknak – szólította fel a regnáló kabinetet Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese keddi online sajtótájékoztatóján.

„Amikor a haverok zsebének kitöméséről van szó, akkor nagyon gyors a kormány; bezzeg, amikor a bajbajutott munkavállalókat kell segíteni, akkor szűkmarkú és lassú. A Fidesz szűkmarkú, 50%-os bértámogatása semmire sem elég, az emberek ugyanis a végére olyan megalázóan kevés pénzt kapnak, hogy ezt szégyen támogatásnak nevezni” – emlékeztetett Komjáthi.

Elmondta, pártja azt javasolja, hogy a kormány hívjon le egymilliárd eurót az EU munkahelyvédelmi programjának összegéből, és ezzel biztosítsa a 80%-os bértámogatást, amit a Magyar Szocialista Párt a válság kezdete óta követel.

„Elég volt a trükközésből, hiszen az Európai Unió ehhez biztosított 100 milliárd Eurót, amiből a kormány csak 504 milliót tudott lehívni, és amiből megmaradt újra megpályázható pénz. Ez többek között a Magyar Szocialista Párt EP képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak is köszönhető, ugyanis ő rendszeresen egyeztet az uniós biztossal. Mi elvégezzük a munkát” – tette hozzá.

Aláhúzta, a cél az lenne, hogy hazánk legalább egymilliárd eurót hívjon le, hiszen a horvátok egymilliárd, a csehek kétmilliárd, a románok pedig négymilliárd eutrót kértek és kaptak Brüsszeltől. „Ujhelyi István az MSZP EP képviselője már korábban megkereste a pénzügyminisztert, de választ mind a mai napi nem kaptunk. Elég volt a trükközésből és a pancser-kormányzásból! Ez a kormány megbukott kormányzásból, de legalább hallgasson azokra, akik olyan javaslatokat tesznek, amivel az országunk szekerét a kátyúból vissza tudjuk húzni; valós segítséget tudunk nyújtani a magyar dolgozóknak, munkavállalóknak, a munkájukból élő vállalkozóknak, hiszen nem mehetnek tönkre a 30-40 éve felépített vállalkozások sem. Márpedig a magyar vállalkozások most utolsó óráikat élik…” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus.

Három pontban foglalta össze az MSZP követeléseit az azonnal, hathatós segítség érdekében:

  1. Haladéktalanul hívjon le a kormány egymilliárd eurót a magyar munkavállalók érdekében és ebből biztosítsa a 80%-os bértámogatást!
     
  2. Segítsenek a több mint 300.000 álláskeresőnek, akiknek a fele semmilyen segítséget nem kap: emeljék 9 hónapra az álláskeresési járadékot, és annak nettó összege minimum 100.000 forint legyen!
     
  3. Azonnal segítsen a kormány a bajba jutott pedagógusoknak, szociális dolgozóknak: be kell oltani őket, és járjon nekik a 100%-os táppénz igazolt covid fertőzés esetén! Ne kelljen Magyarországon egyetlen munkavállalónak sem dönteni a saját és családja egészsége között és a család megélhetése között!


Hangsúlyozta, pártja követelései megalapozottak, hiszen szakmai és szakszervezetekkel együtt dolgozták ki azokat; „Az életből valók az életért”.

„A kormánnyal ellentétben vannak olyan szervezetek, amelyeknek a járványhelyzet alatt is fontosak a munkavállalók jogai: ők a szakszervezetek, akik jelen pillanatban is küzdenek, sikeres harcot folytatnak. Az MSZP pedig természetes szövetségese a szakszervezeteknek és támogatjuk őket” – mondta a szocialisták elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok