mszp.hu | Belföld
2020. október 05. 20:59

Az MSZP sikerrel szorgalmazza a bérek igazságosabbá tételét a közös programban

Az MSZP sikerrel szorgalmazza a bérek igazságosabbá tételét a közös programban
A szociáldemokrata MSZP képviseli legrégebben a bérek és a személyi jövedelemadó igazságosabbá tételét, így ez a közös köztársaságpárti program része is lesz – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Magyarországon mindenki tudja, hogy a bérek rendkívül alacsony szinten vannak. A munkabér és a háztartási jövedelmek alacsonyabbak, mint akár Szlovákiában, akár Romániában, ezen kell elsők közt változtatni a kormányváltás után, mondta Komjáthi Imre.

„A 2013-as éhségmenet óta követeljük, hogy a közmunkabért emeljék meg a minimálbér szintjére, hiszen ember nincs, aki ne mondaná azt, hogy ez a minimum. Nagyjából ez az a 100.000 forint az a lélektani határ, amelyre minden jó érzésű magyar ember azt mondja, hogy ezt meg kellene kapni, és az MSZP szerint is ez a minimum. Szerencsére van már néhány ellenzéki polgármester, aki jól bánik a közmunkásokkal, de ezzel ők se tudnak mit kezdeni: a fizetés nem lett több, viszont elinflálódott borzalmasan" – mondta az MSZP alelnöke.

Figyelmeztetett, ez nem csak a közmunkások,hanem ma már rengeteg középosztálybeli problémája is, akiknek a jövedelme bizonytalanná vált. „Ezért mondta azt az MSZP az első pillanattól, hogy a 80%-os bértámogatást adják oda, mint ahogy Szlovákiában, Romániában is meg tudják tenni” – jegyezte meg.

A kormány becsődölt válságkezeléséről elmondta, „Látják ők is, hogy félrekezelték a válságot, és ez első sorban Orbán bűne, aki nem akarja megérteni, hogy nem ingyen pénztől van szó, hiszen ezek az emberek befizettek a foglalkoztatási alapba, és most ebből jogosan szeretnének segítséget kapni. Senki  nem akar segélyalapú társadalmat, azt szeretnénk, hogy munkából éljenek az emberek, és utána tisztességesen mehessenek nyugdíjba".

Elmondta, a szociáldemokrata MSZP mindig azt nézi, hogy az alacsonyabb keresetűeket, a kilátástalanabb helyzetben lévőket hogyan érdemes segíteni. "Az alacsonyabb jövedelemnél alacsonyabb jövedelemadó kell, a magasabb jövedelmeket pedig meg kell adóztatni. Ezért mondjuk mi azt, hogy progresszív adóztatás kell. Az átlag jövedelem felett fizessenek a gazdagok. Ezt ki kell számolni, de egy biztos, hogy nem a bruttó 400.000 forint körüli átlagkeresetűek számítanak gazdagnak” – tette hozzá.

Végül a köztársaságpártiak közös programjának alakulásáról szólt. „Az MSZP lerakott az asztalra egy szociáldemokrata programot. Ennek vannak elemei, amelyben jelentős átfedések vannak szövetségeseinkkel; vannak olyan törvényjavaslatok, amelyeket már együtt adtunk be, például olyanokat, amelyeket szakszervezetek kértek tőlünk, mi pedig bemutattuk társainknak, akik aláírták és támogatták. Nem lesz ezzel gond, a közös köztársaságpárti program össze fog jönni".

Kapcsolódó párttagok