Az MSZP Szakály Sándor felmentését kezdeményezi

Az MSZP írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz: a főigazgató botrányos kijelentése után továbbra is ragaszkodik-e Szakály Sándor kinevezéséhez a Veritas Történelemkutató Intézet élére.

A Veritas Történelemkutató Intézet főigazgatóját a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nevezi ki és menti fel. A miniszterelnöknek jogában áll államtitkárát utasítani a főigazgató felmentésére. Ez a minimum, amit a kormányfőnek tennie kell Szakály Sándor nyilatkozata után, amely szerint a 23 ezer ember meggyilkolásához vezető kamenyec-podolszkiji deportálás pusztán „idegenrendészeti intézkedésnek tekinthető”.

Mint azóta kiderült, Szakály Sándor hasonló kijelentést korábban is tett. Életútjának néhány állomása ezt megelőzően is megkérdőjelezte az elfogulatlan kutatások irányítására való alkalmasságát. Részt vesz a Horthy-kultuszt ápoló Vitézi Rendben, ahol az eskü szövege szerint hűséget kellett fogadnia a főkormányzónak. 2002-ben ő avatta Gömbös Gyula síremlékét, egy jobbikos képviselő által szervezett előadáson Gömbös 95 pontos programjának legtöbb elemét ma is vállalhatónak nevezte.

Rendszeres előadója volt a MIÉP Bocskai Akadémiájának, és még tavaly is, a Jobbik képviselőinek nyílt zsidózása és cigányozása után is előadást vállalt a Jobbik egyik zalaegerszegi pártrendezvényén. Mindez komoly kétségeket ébreszt egy általa vezetett kutatóintézet pártatlan működése felől.

Az MSZP azonnali intézkedést vár a miniszterelnöktől.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja