Belföld, Külföld | Robert Fico közlemény
2012. november 16. 14:59

Az MSZP székházában tárgyalt Robert Fico

Az MSZP székházában fogadta Mesterházy Attila Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A két baloldali pártelnöknek nem ez az első személyes megbeszélése, Budapesten azonban most találkoztak először.


A megbeszélésen szó esett a térség és az uniós válságkezelés aktuális kérdéseiről. Robert Fico és Mesterházy Attila egyetértettek abban, a két ország közötti gazdasági és pénzügyi együttműködés jó alapja lehet, hogy Szlovákia és Magyarország sikerrel küzdjön meg a kihívásokkal. Az uniós kohéziós politikával kapcsolatban hangoztatták, hogy mind Magyarországnak mind Szlovákiának érdeke a megegyezés.

A mintegy egyórás tárgyaláson kiemelt hangsúlyt kapott a határon átnyúló, közös uniós pályázatokkal illetve egyéb közös forrásokkal megvalósítandó, a gazdasági növekedést elősegítő projektek kezdeményezése. Ezek a közös célok is hozzájárulnak a két ország közötti problémás ügyek rendezéséhez.


A határon túli magyarság helyzetének, a jószomszédi kapcsolatok fejlesztésének fontosságát mindkét pártelnök első helyen említette a magyar-szlovák kapcsolatok építésében.

Robert Fico és Mesterházy Attila egyetértett a két párt rendszeres és szorosabb együttműködését lehetővé tevő, szociáldemokrata kapcsolatok építésének fontosságában is. A megbeszélésen kiemelt figyelmet szenteltek annak az MSZP-s kezdeményezésnek, amely a baloldali fiatalok régiós együttműködését célozza meg.