mszp.hu | Belföld
2023. június 23. 11:30

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány gyakorlatilag kivezeti a családtámogatási rendszer bizonyos elemeit

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány gyakorlatilag kivezeti a családtámogatási rendszer bizonyos elemeit
A családpolitika meghatározó szerepét állandóan hangsúlyozó kormány minisztere, Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette a családtámogatási rendszer átalakítását, a kedvezmények megszorítását. A kormány döntése értelmében egy átmeneti évet követően a babaváró hitelt csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a pár hölgy tagja 30 év alatt van.
Az MSZP szerint elfogadhatatlan a kormány döntése, hiszen a fiataloknál a gyermekvállalás időpontjának a kitolódása elsősorban egzisztenciális okokra vezethető vissza. A fiatalok a húszas éveikben sok esetben alapvető megélhetési gondokkal küzdenek, a továbbtanulás nehézségei, a „szülői fészektől” való elszakadás, a munkavállalással kapcsolatos problémák, valamint a felgyorsult és változó világ okozta bizonytalanság sokkal nagyobb terhet ró a fiatal felnőttekre, mint amit évtizedekkel ezelőtti kortársaiknak el kellett hordozni. 
 
A társadalom szempontjából valóban fontos volna, hogy lehetőség szerint minél előbb vállaljanak gyereket a fiatalok, ennek ösztönzése is üdvözlendő lenne, ugyanakkor a kormány a 30 év feletti kismamák „büntetésével”, a nekik járó támogatás megvonásával próbálná elérni a kívánt célt. Ez azonban alapvetően hibás hozzáállás, hiszen így a harmincas éveikben járó, a családalapítás tényleges szándékával rendelkező párokat bünteti a kormány és nem segíti elő, hogy az esetlegesen kívánt második, harmadik, negyedik gyermek megérkezhessen a családba. 
 
A városi csok megszüntetése szintén indokolatlan kormányzati büntetés, hiszen azok a házaspárok, akik városokban élnek nem feltétlenül vannak jobb egzisztenciális, anyagi helyzetben, mint a falun élő párok. 
 
A súlyos megélhetési válságban eleve nehéz helyzetben vannak a fiatal házasok, a kormány ráadásul gyakorlatilag kivezeti a gyermekvállalást ösztönző családtámogatási rendszer bizonyos elemeit, hiszen a babaváró hitelt a kormány szándéka szerint ténylegesen csak a 30 év alatti kismamák, a csokot pedig csak a falun élő házasok igényelhetik majd.
 
Az MSZP szerint a családtámogatási rendszer drasztikus szigorítása súlyosan hátráltatja majd a kívánt népesedéspolitikai célok elérését. 
 
MSZP