mszp.hu | Belföld
2024. április 04. 16:12

Az MSZP szerint haza kell hozni az uniós forrásokat, mivel ez a kulcsa a települések fejlesztésének

Az MSZP szerint haza kell hozni az uniós forrásokat, mivel ez a kulcsa a települések fejlesztésének
A közeledő uniós választások tétjéről, az ellenzéki önkormányzatok szerepéről, valamint a kormányzattal szembeni alternatíva fontosságáról is beszélt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP EP-listavezetője az ATV csütörtöki Szigorlat című műsorában.
Tüttő Kata elmondta, hogy Magyarországon szinte minden adóbevétel az államhoz folyik be, így az önkormányzatok csak uniós forrásból tudnak fejleszteni. Ezek az uniós források pedig elapadtak. Éppen azok a kohéziós források vannak felfüggesztve, amelyekből a városok fejlesztéseket hajthatnának végre. 
 
Az MSZP EP-listavezetője elmondta, hogy programjának öt fontos eleme van. Haza kell hozni az uniós forrásokat, hazánkat bent kell tartani az Európai Unióban. Meg kell erősíteni az európai szociáldemokráciát, a „több Európa” pedig nem „több Brüsszelt”, hanem erősebb helyi közösségeket jelent. A nők ügyével, egészségével foglalkozni kell, a 40+-os nők egészségére pedig különösen fókuszt kell helyezni!
 
Az MSZP már egy éve a közös indulás fontosságát hangoztatja, mivel az ellenzék pártjai együtt tudnak ajánlatot tenni Magyarország számára. Ez a tétje az önkormányzati és az uniós választásoknak is. Az MSZP a szavazóihoz fordult és rengeteg aláírást összegyűjtött a közös indulás érdekében. Az ellenzéki szavazók kormányváltást szeretnének, amelyet csak ellenzéki együttműködés esetén lehet elérni. Az ellenzéki pártok közös indulásával elkerülhető az is, hogy elvesző töredékszavazatok legyenek. 
 
„Az egyetlen út, ha az ellenzék együtt indul” – fogalmazott Tüttő Kata. 
 
Az ellenzéknek nemcsak az volt a feladata ebben a ciklusban, hogy – a kormányzati csapások ellenére – elvezesse az önkormányzatokat, hanem az is, hogy alternatívát kínáljon Magyarország számára demokráciából, prioritásokból, hiszen amíg a kormány sportpálya alapanyagként tekint a városra, addig az ellenzék a lakhatási válságot látja. A kormány „mini-Dubaj” beruházást szeretne, az ellenzék inkább zöldfelületeket hozna létre. 
 
Az önkormányzatok a demokrácia utolsó tartalékai, s akik az önkormányzatokban bizonyítanak, azokra szükség lehet később az ország kormányzásában, a demokrácia újjáépítésében is. 

Kapcsolódó párttagok