mszp.hu | Belföld
2024. március 21. 08:27

Az MSZP szerint Magyarországnak erős szövetségesekre van szüksége az unión belül

Az MSZP szerint Magyarországnak erős szövetségesekre van szüksége az unión belül
A közeledő június 9-i EP-választásnak nem csak hazai szempontból van nagy tétje, hanem Európa jövője is függhet a választás végeredményétől.
A járványok, a klímaválság, a háború rémképe, valamint a nagyhatalmak közötti fokozódó gazdasági verseny olyan kihívások elé állítják a kontinenst, amelyet csak közös fellépéssel lehet kezelni. Ezeket a kihívásokat csak az integráció elmélyítésével lehet megoldani. A választás valódi tétje, hogy felerősödnek-e azok a szélsőséges irányzatok, amelyek belpolitikai mozgásterük bővítése érdekében egy laza gazdasági szövetséggé alakítanák át az uniót, vagy többségben lesznek-e azok a politikai erők, melyek képesek megoldásokat nyújtani a mélyebb válság elkerülését biztosítandó közös fellépés által. 
 
A dezintegrálódó többsebességes Európa koncepciójának esetleges megvalósulása esetén Magyarország még inkább perifériára sodródik, amelynek következtében végleg elveszíthetjük a fejlesztési forrásokat, valamint az érdemi döntésekbe való beleszólás lehetőségét. Az Orbán-kormány politikája miatt hazánk már így is egyre jobban elszigetelődik a nemzetközi porondon. A jelenlegi hatalom fokozatosan taszítja el az egykori szövetségeseit, már a V4-ek között is kisebbségbe szorult.
 
Az MSZP szerint Magyarországnak barátokat kell szereznie, hiszen a globális világ okozta kihívásokban különösen fontosak a nemzetközi kapcsolatok. Az előttünk álló kihívásokra az európai szociáldemokrata út jelentheti a megoldást, amely út építőkövei a biztonság, az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság és a szolidaritás. Mi, szocialisták abban látjuk hazánk fejlődésének útját, hogy egy erős európai szövetségben Magyarországot is jóléti állammá kell változtatnunk erős szakszervezetekkel, növekvő bérekkel, kiváló minőségű állami szolgáltatásokkal, vagyis jól működő állami egészségüggyel, oktatással és erre épülő tudás alapú versenyképes gazdasággal. Mi azt akarjuk elérni, hogy az EU ne egyszerűen gazdasági, pénzügyi unió legyen, hanem erős szociális pillérrel segítsen abban, hogy a politika a hétköznapi emberek boldogulásáról, fejlődéséről szóljon a tőkeérdekek és a politikai haszonlesők kiszolgálása helyett. Ennek eléréséhez kellenek a szocialista politikusok. 
 
Magyarországnak kiemelt érdeke, hogy egy erős Európai Uniónak legyen a megbecsült tagja. Az MSZP szerint el kell érni, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon ne a szélsőségek, hanem demokratikus értékeket valló pártcsaládok kerüljenek többségbe, ahol a szocialista frakció meghatározó erővel bír.
 
Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok