mszp.hu | Belföld
2024. március 12. 15:07

Az MSZP szerint nem sárdobálásra, hanem morális tartásra van szükség a Fidesz ellen

Az MSZP szerint nem sárdobálásra, hanem morális tartásra van szükség a Fidesz ellen
Sulyok Tamás köztársasági elnöki karrierje nem indul jól, az édesapja múltját érintő kérdéseket továbbra sem tisztázta, pedig ez fontos lépés volna az államfői tisztség méltóságának helyreállításához. Kunhalmi Ágnes társelnök, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn a Klubrádió Esti gyors című műsorában beszélt a kegyelmi botrányról és az ellenzék feladatairól.

Kunhalmi Ágnes a múlthét folyamán levélben fordult Sulyok Tamáshoz, hogy arra kérje az államfőt, tisztázza édesapja múltjával kapcsolatban tett kijelentéseit, állítsa vissza tisztségének méltóságát. Az újonnan megválasztott köztársasági elnök gyakorlatilag nemtelen támadásnak nevezte a családja múltját firtató kérdéseket. Az MSZP társelnöke szerint egy köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megtestesítenie, ha pedig felmerülnek ellene vádak, akkor azok alól tisztáznia kell magát, már csak pozíciója miatt is. A Fidesz-kormány alatt erősen megtépázódott az elnöki intézmény, Sulyoknak feladata visszaadni ezt az elveszett renomét.

Az MSZP társelnöke szerint nem lehet a közvéleményt érdeklő kérdést nemtelen támadásnak venni, valamint egy széles nyilvánosság előtt adott nyilatkozatot demokráciában bárki kritizálhat és vélelmezhet. Sulyoknak pedig államfőként kötelessége a hozzá intézett megosztó erkölcsi és morális kérdésekben választ adni.

Arról, hogy mennyire lesz a Fidesz embere Sulyok Tamás Kunhalmi Ágnes elmondta, ez egyáltalán nem elképzelhetetlen, azonban meg kell adni neki is a lehetőséget arra, hogy független intézményként működjön. Ennek azonban ellentmond az, ahogy az Alkotmánybíróság élén tevékenykedett.

A szocialista társelnök kiemelte, az ellenzéknek erkölcsi tartással kell politizálni, nem úgy, mint a Fidesz. Nem szabad ezért azokkal az eszközökkel sem élni, mint a kormánypárt, a demokrácia alapját képező morális tartást és erkölcsi többletet mindvégig meg kell tartani. Akkor lehet jobb országot, jobb demokráciát létrehozni Magyarországon, ha az ellenzék máshogy közelíti meg ezeket a kérdéseket, nem sárdobálással reagál a felmerült kérdésekre.

K. Endre ügyéről, mely szerint ismét megpróbálta rávenni egykori neveltjét, hogy valljon mellette, Kunhalmi Ágnes elmondta, azonnal el kellene tiltani a férfit minden gyermektől, minden fiataltól és azonnal eljárás alá kell vonni. Ilyen embernek pedig, aki visszaeső és nem tanul korábbi hibáiból nem lehet kegyelmet adni. A rendőrség nyomozást indított, az MSZP pedig már parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy fény derüljön a kegyelmezési ügy részleteire, annak általános gyakorlatára, ebben pedig már Sulyok Tamásnak is szerepe van. Az ő elnöki útja pedig már most nem indul jól édesapja múltjával kapcsolatban tett kijelentései miatt, azonban még lenne lehetősége változtatni a róla kialakulni kezdett képen.

Kapcsolódó párttagok