mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. február 17. 13:10

Az MSZP szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a pedofil Kaleta Gábor ügye

Az MSZP szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a pedofil Kaleta Gábor ügye
Mind a külpolitikában, mind az államigazgatásban tarthatatlan állapotok látszanak, ezért ideje a váltásnak.

Nemcsak konzultációt, hanem kifejezett külpolitikai irányváltást is kezdeményez az MSZP – erről beszélt csütörtök este az ATV Egyenes beszéd c. műsorának vendégeként a Washingtonból hazatért Mesterházy Attila, a NATO Parlament Közgyűlésének elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője.

A transzatlanti kötelék szorosabbra fűzéséről és a demokratikus értékek megóvásáról is tárgyalt szenátusi és kongresszusi képviselőkkel, illetve a Pentagon államtitkáraival Washingtonban Mesterházy Attila.

Reagálva a műsorban Deutsch Tamás, Fidesz EP képviselő kijelentésére, elmondta „Ukrajnával, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos kritikánk jogos, de a jelenlegi kormány rossz stratégiát folytat, amikor blokkolni próbálja a NATO párbeszédét emiatt. Csúsztatás azt állítani, hogy a NATO tagállamok ezt legitim eszköznek tekintik.”

Hozzátette, a románoknak, és a lengyeleknek szintén van hasonló, kisebb fajsúlyú problémájuk, de ők ezt bilaterális tárgyalással igyekeznek megoldani. „A magyar kormány egy olyan utat választott, ami káros Magyarország és annak kormánya számára is, hiszen ezért sok kritikát kap. Eközben a felvetés, hogy hátrányosan érintették az ott élő magyar kisebbséget a változások, jogos, de máshogy kellene ezt kezelnie a kormánynak” – értékelte a helyzetet a NATO Parlamenti közgyűlésének elnöke.

A visszahívott limai magyar nagykövet, Kaleta Gábor pedofil botrányáról kérdezve elmondta, „Én voltam, aki ez ügyben kezdeményeztem, hogy a Külügyi Bizottságot hívják össze. (…) Rendszerszerű problémát is jelenthet, hogy sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem az Információs Hivatal nem tudta felderíteni ezt. Kaleta 4-5 nemzetbiztonsági átvilágításon is át kellett, hogy essen, ám egyszer sem tárták fel a kockázatot, amikor nagykövet lett, akkor sem. (…) A hivatali gépén volt a 19.000 gyermek pornográf kép. Ha rendszerszintű hiba van, és zsarolhatók a nagyköveteink, akkor a magyar államtitkok vagy éppen a NATO-titkok sincsenek biztonságban náluk emiatt” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a Külügyi Bizottság hétfői ülésére várják az információs szerveket és ott napirendi pont lesz ez a kérdés.

Mesterházy Attila, az MSZP képviselőjeként, a frakció tagjaként arról is szólt, hogy a sikeres önkormányzati választások után, az MSZP-nek milyen átalakulásokat kell végrehajtania, milyen sikereket kell véghezvinnie, és a jövő hétvégi választásokon hogyan kell támogatnia Dunaújváros reménybeli új országgyűlési képviselőjét.

„Az MSZP tisztújítás előtt a következő több hónapos időszakban lesz először egy tartalmi kérdésekről is szóló kongresszusunk, mert nagyon sokat beszélgettünk az alapszabályról, de szerintem sokkal fontosabb, hogy az MSZP tartalmilag, program alapján mit ajánl a magyar választópolgároknak, és az is, hogy ezt egységesen, közösen képviseljük kifelé. Majd a kongresszus eldönti, hogy ki-milyen pozícióban, társelnöki rendszerben vagy másban.”

A szocialista politikus elmondta, számára az az MSZP támogatottságának növelése a legfontosabb és az, hogy hogyan lehet kimozdítani az egész ellenzéket. Külön felhívta a figyelmet a most megválasztandó dunaújvárosi országgyűlési képviselő jelentőségére is. „ Kálló Gergely most vasárnap Dunaújvárosban elindul országgyűlési képviselőjelöltként, az ellenzék közös jelöltjeként. Szerintem ő lesz az, aki vasakarattal fogja képviselni a Dunaújváros és környékén élőket. Menjenek el a baloldali szavazók és szavazzanak Kálló Gergelyre; nagyon fontos ez a szavazás!” – mondta Mesterházy Attila, a NATO Parlament elnöke, az MSZP Országgyűlési képviselője, a Parlament Külügyi Bizottságának tagja.

Kapcsolódó párttagok