mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 20. 11:52

Az MSZP Szombathelyen folytatta az országjárást

Az MSZP Szombathelyen folytatta az országjárást
Az MSZP „Jóléti Magyarország” országjáró fórumsorozata hetedik állomásához érkezett. Szombathelyen Kunhalmi Ágnes társelnök, Tüttő Kata alelnök, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes fejtette ki a párt terveit, programját a jövő évi választásokkal és az ország problémáival kapcsolatban. Részt vett a fórumon Nemény András is, Szombathely MSZP-s polgármestere.

A fórumot megelőzően szokás szerint kitelepülésen is részt vettek a szocialista politikusok. A Főtéren és az Órásháznál sokan gyűltek össze, hogy elmondhassák véleményüket. Ezt követően az MSZP politikusai a Kispityer Halászcsárdába mentek át, ahol fórum keretén belül beszélték meg a Magyar Szocialista Párt terveit, és vitatták meg a helyiek aggályait, felvetéseit. A fórumon az MSZP politikusai mellett felszólaltak a helyiek is, többek között önkormányzati képviselők is.

A fórumot Bokányi Adrienn országos elnökségi tag, önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata mondtak beszédeket és reagáltak a résztvevők gondolataira, hozzászólásaira.

Kunhalmi Ágnes beszéde elején kiemelte, nagyon kemény, nehéz időszak áll az MSZP előtt, hiszen meg kell őrizni azokat a településeket, melyek esetében korábban győzelmet arattak a szocialista politikusok. Az MSZP társelnöke elmondta, nagyon jó, összetartó csapat van Szombathelyen, a Fidesz azonban mindent meg fog tenni az MSZP és az ellenzék helyzetének megnehezítéséért. Így az sem véletlen, hogy egy napon tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. A kormánypárt célja, hogy a demokrata városvezetőket kiszorítsák pozíciójukból, elvegyék azt, amit eddig elértek. Ezt azonban semmiképp sem szabad hagyni, szögezte le az MSZP országgyűlési képviselője. A választásokat megelőző kampánynak a városról kell szólnia, a helyi ügyekről, hogy mit hoztak létre, milyen fejlesztéseket valósítottak meg helyben. Ezzel szemben kétség sem fér ahhoz, hogy a Fidesz az önkormányzati választások esetében is „sorosozni, brüsszelezni, háborúzni” fog, hasonlóan a nagypolitikához.

Kunhalmi Ágnes elmondta, az MSZP politikusai minden fővárosi kerületben és településen megmutatták, mit is jelent baloldalinak, szociálisan érzékenynek lenni és eszerint irányítani egy település életét. A szocialista társelnök Nemény András példájával élt, akinek nem volt könnyű dolga, hiszen a Covid-járvány, az energiaválság is keményen sújtotta a szombathelyieket, nem beszélve az inflációról és a gazdaság hanyatlásáról. Az MSZP társelnöke kiemelte, aki ilyen gondterhes időkben is talpon marad, nem hagyja, hogy bármi is eltántorítsa a fejlesztések megvalósításától és a helyi ügyek sikeres irányításától, az iránt a helyiek bizalmat éreznek, támogatni fogják később is. Szombathelyen pedig pontosan ez a helyzet, a szocialista Nemény András támogatottsága a Fidesz minden igyekezete ellenére magas és kikezdhetetlen.

Kunhalmi Ágnes ezt követően saját választókörzetének, a 18. kerületnek példájával élt, hiszen Lévai Zoltán esete is jól tükrözi a kormánypárt mentalitását, eszközeit és módszereit. Lévai esete nem egyedüli, hanem maga a Fidesz. A kormánypártnak pedig hatalmas az eszköztára, ahogy korábban is, jövőre is számíthatunk „kamupártokra”, melyek egyetlen célja a megosztottság növelése, az ellenzék támogatottságának csökkentése.

Kunhalmi Ágnes kiemelte, azért kell járni az országot, hogy „saját magunkkal is megbeszéljük” mit kell csinálni a jövő évi választásokon, a helyiekkel megvitatni a legnagyobb problémákat és az azokra adandó megoldásokat. Általános, az egész országot érintő probléma azonban az egyre magasabb infláció és az, hogy az emberek egyre nehezebben élnek, egyre többeknek kell napról napra is megküzdeni a megélhetésért. A kormány azonban a legkülönfélébb okokra hivatkozik a gazdaság zuhanórepülése kapcsán, főként a háborút és a brüsszeli szankciókat hibáztatják. Ezt azonban cáfolja, hogy a régióbeli más országokban nincs a magyarhoz hasonlóan magas infláció, a termékek közel sem drágulnak olyan mértékben, mint Magyarországon.

Az MSZP társelnöke elmondta, Szombathely egy nyugati bástya, hasonlóan keleten Miskolchoz, ahol Veres Pál tesz meg mindent a demokrácia fenntartásáért. Nem szabad azonban csak a települések problémáival foglalkozni, hanem egyben, egészében kell látni az ország gondjait.

Kunhalmi Ágnes beszéde végén kiemelte: aki a Fidesz-rendszer ellen feláll és felemeli a hangját, az egy hős. Orbán Viktor hatalomra kerülése idején elmondta, amíg ő van kormányon, addig ellenzék nem jöhet. Ez ellen pedig tenni kell, támogatni kell a demokratikus városvezetéseket, mint a szombathelyi, azonban nem elég csupán ez a támogatás, a teljes győzelemhez szükség van többségre is a közgyűlésben. A szocialista társelnök leszögezte, az MSZP-n nem múlik a választások sikeressége, mindent meg fog tenni a Fidesz legyőzéséért és nem szabad hagyni, hogy megossza az ellenzék erőit a kormánypárt.

Tüttő Kata mondanivalója elején tisztázta, nem csak a napi ügyekről kell beszélni, hanem a városok szerepéről is az egész ország tekintetében. „Az önkormányzatiság a magyar demokrácia fontos pillére, az önkormányzatok pedig demokrácia-tartalékok” – mondta el, éppen ezért az összes ellenzéki vezetésű városnak óriási felelőssége van mind ma, mind pedig a jövőben. Ezért a polgármestereknek nem csak a települések mindennapi problémáival kell foglalkozniuk, hanem az ország jövőjét is alakítaniuk kell a városok kormányzásával. „A nap végén akkor jönnek utánunk, ha világos, hogy látjuk az utat” és Orbán Viktor szavaival ellentétben nem csak egy út van, hiszen van egy másik út is, ezt mutatják meg a szocialista vezetésű települések. 

Az MSZP alelnöke kiemelte, a válsághelyzetek jól tükrözik, milyen is valójában a városvezetés, amikor dönteni kell, ki az, akit megvédenek és ki az, akit nem szükséges. Nem a bőség idején kell jól várost vezetni, hanem a nehéz időkben, az MSZP-s városvezetők pedig ebben nagyon jól példát mutatnak. A szocialista főpolgármester-helyettes Budapest példájával is bemutatta, mekkora a baj, hiszen jelenleg is a szabadságukért küzdenek a fővárosiak. Azért küzdenek, hogy beleszólhassanak abba, mi történik velük. „Aki önként adja szabadságát, az hogyan fog azért megharcolni?” – tette fel a kérdést Tüttő Kata.

Összefoglalva elmondta, nem csak a helyi ügyekről van szó a választások előtt, hanem az önkormányzatiságért, a szabadságért folytatnak harcot a demokratikus városvezetők és az ellenzéki szavazók, az MSZP is.

Harangozó Tamás elmondta, a Magyar Szocialista Párt mindig felemeli a hangját a kormány tettei ellen. A legdurvább dolgokat mindig a hon- és a rendvédelem területén vezetik be, tulajdonképpen rajtuk tesztelik, mit lehet még megtenni az emberekkel. A kormány ezrével rúgta ki korábban a honvédelmi dolgozókat, ez azonban a saját hibájából következett be, hiszen a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetésével egyszerűen befagyasztotta a rendszert. Ezt, amikor kormányra jut az MSZP, vissza is fogja állítani, szögezte le a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Saját példájával élve elmondta, Szekszárdon a falvak döntötték el gyakorlatilag a választásokat. Ennek oka pedig a kormányzati propaganda terjesztése, hiszen, aki csak a „közszolgálati” csatornákat nézi, nem jut valós információkhoz, hanem csak a kormány által meghatározott irányvonalakat teheti magáévá. Éppen ezért a nagyvárosokból kell elindulnia a változásnak a kisebb települések felé.

A Jóléti Magyarország programban a skandináv-modellt szeretné megvalósítani az MSZP, hogy legyen jó minőségű egészségügy, oktatás és az embereknek ne napról napra kelljen élnie. A szocialista politikus kiemelte, az északi országokban rendkívül magasak a munkabérek és az adók is, azonban ezért cserébe hasonlóan magas minőségű közellátásokat élvezhetnek.

Kunhalmi Ágnes a helyiek felszólalására is reagált, elmondta, nem szabad hagyni, hogy a Fidesz összeugrassza az embereket egymás ellen egy-egy kitalált indok miatt, ahogy azt sem, hogy a kormány által kialakított és felépített függőségi rendszer megmaradjon. Az ellenzéki pártoknak közös sikere legyen, hogy visszaszorítsák a Fideszt, jelenleg nem egymást kell legyőzni az ellenzéki pártoknak. A Fidesz legyőzéséhez szükséges erőforrásokat együttesen kell előteremteni. „Ma mindenkire szükség van” – szögezte le az MSZP társelnöke. 

Az EP-választásokon pedig nem attól kellene rettegniük az ellenzéki pártoknak, hogy kétharmada lesz-e a Fidesznek, hiszen együttműködésük esetén hatalmas sikert arathatnak. Egy 2024-es győzelem pedig megalapozhatja a 2026-os sikert is. Kunhalmi Ágnes szerint fontos lenne elérni, hogy az uniós források ne a kormányon keresztül, hanem közvetlenül a helyi önkormányzatokhoz érkezzenek, így azok valóban segítségére lennének a településeknek.