mszp.hu | Belföld
2020. április 29. 19:13

Az MSZP támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetséget a munkavállalók védelme érdekében folytatott Alkotmánybíróság előtti küzdelmében!

Az MSZP támogatja és segíti a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezését annak érdekében, hogy a munkavállalók a veszélyhelyzetben se legyenek teljes mértékben kiszolgáltatva a munkaadóknak.

A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva olyan helyzetet teremtett, amelyben a munkavállalókat a teljes kiszolgáltatottság állapotába taszították. Se az emberi méltóságuk, se az egészséghez, se a pihenéshez való joguk nincs biztosítva. A kormány ezzel a modernkori rabszolgaság egy formáját akarja Magyarországon megvalósítani.

A Munka Törvénykönyvétől való eltérés lehetőségéből adódik, hogy a munkavállalókat olyan megalázó módon dolgoztassák, mintha nem is emberek volnának. Továbbá az is, hogy mondvacsinált okokból kevesebb bért kapjanak (például, hogy kevesebbet fizessen valakinek azért, mert nő, vagy azért, mert gyermeket nevel). Azt pedig, hogy az „egyenlő munkaért egyenlő bért” elvét lebontsák elfogadhatatlannak tartjuk. Lehetőség adódik arra is, hogy a munkavállalókat ne engedjék el egyáltalán szabadságra, hanem addig dolgoztassák őket, ameddig az az egészségük rovására nem megy. Ez a három körülmény együttesen pedig elfogadhatatlan munkakörülményeket teremt a munkavállalók számára, ahogyan azt a szakszervezetek egyértelműen jelezték számunkra.

Az MSZP országgyűlési frakciója ezért előkészíti annak az alkotmánybírósági beadványnak a tervezetét, amely a munkavállalók védelmét szolgáló közös ellenzéki kezdeményezés alapja lehet, és támogatja annak Alkotmánybírósághoz történő benyújtását.

Tóth Bertalan,
az MSZP elnöke, frakcióvezető

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményét az alábbi linkre kattintva találják: https://bit.ly/3dabivN