mszp.hu | Belföld
2023. július 11. 21:03

Az MSZP támogatja a svéd NATO-csatlakozás ügyében a parlament rendkívüli ülésének összehívását

Az MSZP támogatja a svéd NATO-csatlakozás ügyében a parlament rendkívüli ülésének összehívását
„Szinte pontosan egy éve van az Országgyűlés előtt Svédország NATO-csatlakozásának ügye. Szinte pontosan egy éve blokkolják Orbán fideszes „bátor emberei” Svédország NATO-csatlakozását” – írta dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kedd esti bejegyzésében.

A kormány hosszú ideje elodázza a döntést a svédek NATO-csatlakozásának kérdésében, miközben komolytalan delegációt küldenek ki és csak hadoválnak a halogatás okáról, pedig csupán két ország nem ratifikálta még a svédek csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Az egyik Törökország, a másik Magyarország.

„Svédország a NATO elkötelezett partnere, 1994 óta vesznek részt a Szövetség békepartnerségi programjában, illetve aktív szerepet vállaltak és vállalnak NATO-vezetésű múltbeli és jelenlegi béketámogató műveletekben, mint például Afganisztánban vagy jelenleg Koszovóban és Irakban. Svédország NATO-csatlakozása is azt a törekvést erősítené, hogy közösen garantáljuk az emberek biztonságát” – érvelt bejegyzésében az MSZP frakcióvezetője.

Dr. Tóth Bertalan tavaly szeptember óta, minden parlamenti ülésen kezdeményezte ennek az ügynek a napirendre vételét. A fideszes képviselők azonban 12 alkalommal ellene szavaztak a saját kormányuk javaslatának. Érdekesség, hogy egyik alaklommal még a leköszönő igazságügyi miniszter, Varga Judit is ellene szavazott, a kormány tagjaként.

„Orbánék ezzel az értelmetlen színjátékkal felbecsülhetetlen károkat okoztak Magyarországnak, és szégyent hoztak ránk, magyar emberekre” – érvelt az MSZP frakcióvezetője.  

A legfrissebb hírek szerint Törökország is ratifikálni fogja a svéd csatlakozást, egyedül a fideszes képviselők nem hajlandók erre.

„Ideje, hogy Orbánék abbahagyják az ostoba, káros és felesleges színjátékot. Mi, szocialisták támogatjuk ezért az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását. Fogadjuk el végre a svéd NATO-csatlakozásról szóló javaslatot!” – összegzett bejegyzésében dr. Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok