mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 06. 11:26

Az MSZP támogatja a szakszervezetek erősítését és a széleskörű ellenállást

Az MSZP támogatja a szakszervezetek erősítését és a széleskörű ellenállást
A legfontosabb érdekképviselet a szakszervezet a mindenkori kormánnyal szemben, ezért az MSZP programjának kiemelt, központi eleme a magyar szakszervezetek megerősítése – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Zajlanak az SZFE és az egyetemek melletti szolidaritási kordonszalagos tüntetések, ami az MSZP szerint jó jel. Komjáthi Imre is egy darab piros-fehér kordonnal érkezett a stúdióba, hogy beszélhessen annak szimbolikájáról.

„Néhány napja a kordonszalag a szolidaritás jelképe. Már a szakszervezetek is használják, például a vegyész szakszervezet, aminek nagyon örülünk, hiszen azt mondjuk, össze kell, hogy adódjanak az erők, hogy mindazok, akiket ez a gátlástalan és korrupt rendszer megtaposott, egymásra találjanak” – mondta az MSZP alelnöke.

Emlékeztetett, itt az ideje a bocsánatkérésnek, hiszen például a „yacht office”-ban, korrupciógyanúsan dolgozó, kormányt képviselő Szijjártó Péter, külügyminiszter nemrég megfenyegette a dolgozókat. „Ahogyan beszélt a „szakszervezetesdiről”, azzal nyilvánosan megfélemlítette a magyar munkavállalókat. (…) A kormány 2010 óta mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a szakszervezeteket, hogy olyan munka törvénykönyvét alkosson, ami kiszolgáltatja a magyar dolgozókat. (…) Egy európai kultúrkörben egy politikus ezután lemond. Van olyan szakszervezetei vezető, aki azt is belengette, hogy feljelentést fog tenni”.

A szocialista politikus az MSZP a szakszervezeteteket erősítő, a munkavállalókat védő programjáról is beszélt. „A Magyar Szocialista Párt zászlajára tűzte, hogy segíti a szakszervezeti mozgalmat: a mindenkori kormánnyal szemben erős szakszervezetekre van szükség. (…) Mi, szocialisták, minden törvényjavaslatunkat úgy terjesztjük a Parlament elé, hogy előtte konzultálunk a szakszervezetekkel. A legújabb 5 pontunknál is így tettük. Az már régebbi követelésünk volt, hogy a teljes kieső bér 80%-át adják oda bértámogatásként, (…) de azt is mondjuk például, hogy lenne lehetőség a korengedményes nyugdíjakra”.

A szakszervezetek jobboldali, nem szakszervezet-barát kormányuk alatti gyenge teljesítményét és ellenállását firtató kérdésre Komjáthi Imre elmondta, „Vannak, akik megtalálják a lehetőséget, hogy tudjanak sztrájkolni, ami rendkívül nehéz, például a Vasas vagy vegyészek, de mások is megtalálták már a módját többek közt a bérharcnak. Azt azért látni kell, hogy elképesztő ellenszélben vannak, a Munka Törvénykönyvének módosítása kihatott a szakszervezetekre: eddig csak a vezetőjüknek volt oka félni, most már a munkavállalóknak is. Ezért is része a mi programalkotásunknak a Munka Törvénykönyvének és a sztrájktörvény módosítása, újraírása”.

A rabszolgatörvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta, van tennivaló bőven, hiszen több mint 200.000 ember munkanélküliként nem kap semmilyen ellátást, és több mint 400.000 munkanélküli van. „Ezért mondja a Magyar Szocialista Párt, hogy 9 hónapra meg kell hosszabbítani az álláskeresési járadékot, és legalább nettó 100.000 forint legyen ennek az összege. Említsük meg a nyugdíjasokat is, mert a nyugdíjemelést és a 13. havi nyugdíjat most kellene odaadni. Ezért keresünk szövetségeseket a szakszervezetekben és a civil szervezetekben, akik segítik ezt a munkát” – összegezte Komjáthi Imre.

Kérdésre a Magyar Szocialista Párt alelnöke hozzátette, nem számít Szijjártó Péter bocsánatkérésére, „nem szokásuk”.

Kapcsolódó párttagok